Na sastanku hrvatskih intelektualaca je, podsjetimo, usvojena i Deklaracija o položaju hrvatskog naroda u BiH i demokratskom uređenju BiH. Zatražili su traže tri nacionalne teritorijalne zajednice u BiH.

Reakciju Milana Dunovića prenosimo u cijelosti:

VEZANI TEKST - Deklaracija za treći entitet: Hrvatski intelektualci traže tri nacionalne teritorijalne zajednice u BiH

- Poražavajuća je činjenica da "intelektualci", u pojedinim sredinama u Bosni i Hercegovini svjesno i bezobzirno zanemaruju sve civilizacijske, demokratske i evropske vrijednosti, time unoseći nemir među građane BiH. Pozivati se na ravnopravnost tri konstitutivna naroda, svjesno i namjerno zanemarujući građane, kao ustavnu kategoriju, te pozivati na bojkot izbora po, kako kažu, neustavnom Izbornom zakonu, nisu odličja intelektualaca, već instrumentalizacija retrogradnih, nacionalističkih politika.

Iako je javnosti poznato, napomenut ću još jednom - presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića je provedena. Ono što nije, a što bi trebalo mijenjati, nije navedeno u predloženoj Deklaraciji. Potpisnici iste, idu svjesno i korak dalje u negiranju prava svih građana. Naime, presude Međunarodnog suda za ljudska prava, upravo stavljaju akcenat na ravnopravnost svih građana. To podrazumijeva, prije svega, jednakost, kako konstitutivnih naroda, tako i onih koji se ne izjašnjavaju tako. Za gore pomenute intelektualce, očito, te vrijednosti nisu prioritet.

Prijedlog etničke podjele BiH, upakovan u tobožnju ravnopravnost i težak položaj isključivo jednog naroda u BiH, sigurno nisu evropske vrijednosti i briga za Bosance i Hercegovce.

Sramotno je i krajnje neodgovorno plašiti narod u BiH, a i u domenu je protuustavnog djelovanja iznošenje tvrdnji da je opstanak BiH moguć jedino ukoliko je BiH organizovana kao država tri nacionalne teritorijalne zajednice, i to bošnjačke, hrvatske i srpske.

Građani BiH i svi narodi koji u njoj žive zaslužuje bolji život i istinske evropske vrijednosti, ali i intelektualce koji nam neće vrijeđati pamet.

Očekujem od predstavnika međunarodne zajednice da se izjasne o ovom događaju. Naročito me zanima šta o svemu ima za reći Šef Delegacije EU, gospodin Sattler. Gospodine Sattler, pitanja su vrlo jednostavna: da li su ovo evropske vrijednosti kojima BiH treba da teži ili je riječ o retrogradnim politikama koje moderna i civilizovana Evropa nikada ne može prihvatiti? Unaprijed zahvaljujem na vašem odgovoru - napisao je Dunović.