Nakon šokantnih fotografija koje je danas na press konferenciji u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zastupnica Sabina Ćudić prezentirala o tretmanu štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, kontaktirali smo direktora Zavoda Redžepa Salića kako bi nam detaljnije razjasnio šta se sa djecom dešavalo, odsnosno da li je upoznat o konkretnim slučajevima.

Međutim, Salić je kazao kako u ovom trenutku ne može kometarisati ove stravične fotografije.

- Sve vrijeme upozoravam na situaciju u Zavodu, ali prije nego što bude kompletiran izvještaj finansijske policije i revizorski izvještaj, ne mogu davati komentare o fotografijama koje su dostavljene medijima - kazao je Salić, dodavši kako je Ćudić jedna od rijetkih koja je bila u Zavodu i vidjela kakva je situacija. 

Na fotografijama koje je Ćudić dostavila medijima i za koje je ustvrdila da su snimljene u Zavodu Pazarić, vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje, posvjedočila je Ćudić pred novinarima.

Salić je, inače, u septembru na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH izašao za govornicu i šokirao javnost svojim tvrdnjama o, kako je rekao, kriminalu prisutnom proteklih godina u Zavodu. Nadzorni odbor nije usvojio finansijski izvještaj Zavoda za 2018. godinu, što je, kako je ranije kazao Salić, pokazatelj da nešto nije uredu.