open-navfaktor-logo
search
Uznemirujući prizor
Ćudić pokazala fotografije: Stravičan tretman djece i omladine u Zavodu Pazarić
Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć
20.11.2019. u 10:25
get url
text
Zavod Pazarić
get url
text

Na današnjoj press konferenciji u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zastupnica Sabina Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima i za koje je ustvrdila da su snimljene u Zavodu Pazarić, vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje, posvjedočila je Ćudić pred novinarima.

{$galerijaFotografija}

- Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtjev za hitnom smjenom članova i članica UO i NO koji su ostali iz prošlog saziva te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Zastupničkog doma PFBiH uslijed nedostatka kvoruma nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam se da danas Parlament i javnost upoznam sa dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Dio dokaza javnosti je poznat i kroz zvanični zapisnik Poreske uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namijenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj djeci. Neophodno je da se danas Zastupnički dom hitno izjasni te od nadležnog Ministarstva traži razrješenje dužnosti članova iz UO i NO koji su iz prošlog saziva. Tužilaštvo mora ubrzati istražne radnje- rekla je Ćudić i dodala:

-Danas ću u proceduru uputiti usvajanje sljedećih zaključaka: Hitno zaustaviti zlostavljanje djece i svih štićenika Zavoda. Izraditi kodeks postupanja sa štićenicima i redovne nenajavljene inspekcije.  Da se izdvoje hitna interventna sredstava za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rješenja . Da Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje ljekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne doktorske preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izvještaj o sprovedenim mjerama - rekla je Ćudić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.