Nepoštivanje roka utvrđenog Izbornim zakonom BiH koji se odnosi na osiguranje finansijskih sredstava za izbore je dovelo do odgađanja održavanja Lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar ove godine.

Situacija je i sada nepromjenjena. Finansijska sredstva još uvijek nisu osigurana, saopćeno je iz CIK-a. 

- Realizacija izbornih aktivnosti koje su propisane Izbornim zakonom BiH, i ranije utvrđenim Operativnim planom provedbe izbornih radnji, dovedena je u pitanje. Jedna od tih aktivnosti je izlaganje privremenih biračkih spiskova i to u periodu od 18. jula do 17. avgusta ove godine. Štampanje privremenih biračkih spiskova a zatim njihovo pakovanje i distribucija trebalo je da počne sutra, 4. jula ali zbog činjenice da finansijska sredstva nisu osigurana ta aktivnost neće biti realizirana na vrijeme - navodi se u saopćenju.

Eventualno skraćivanje perioda u kojem će javnost imati uvid u privremeni birački spisak može utjecati na tačnost, ažurnost i ukupni integritet biračkog spiska.

- Na ovaj način informiramo javnost da je situacija alarmantna i da je ozbiljno ugržen izborni proces u BiH. Pozivamo još jednom nadležne organe vlasti u BiH da osiguraju finansijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora u BiH - zaključuju iz CIK-a.