open-navfaktor-logo
search
Danas Skupština
Burno u FSKS: Čelnici Saveza biraju koga će "pripaziti", koga uništiti, a koga ugasiti
Proteklih dana pisali smo o mnogim aferama u Fudbalskom savezu Kantona Sarajevo.
22.06.2021. u 11:47
get url
text

Od neodražavanja Skupštine, za koju nije bilo kvoruma u dva dana (9. i 10. juna), do "izbacivanja" iz najvišeg organa Saveza predstavnika sarajevskih klubova Vrbanjuše i Juga - Alije Brace Hadžiosmanovića i Dževada Sušića Japana.

VEZANI TEKST - Zašto nije održana Skupština FSKS: Braco Hadžiosmanović prozvao Čolpu i Gvozdena

Pisali smo i o dvostrukim pravnim aršinima prilikom razrješenja funkcije člana Izvršnog odbora Elvedina Begića, dok drugi, koji isto tako imaju izostanaka, nisu "izbačeni" iz IO.

A čini se da se pravna diktatura nastavlja. Sada se pokušava zabraniti delegatima nekih klubova da učestvuju u radu Skupštine jer je njihov klub dužan Savezu, pa je disciplinka komisija donijela odluku o suspenziji kluba. Delagati iz pojedinih klubova, Olimpika, Unisa, Igmana..., 24 sata prije održavanja sjednice nisu dobili pozive za današnju Skupštinu (17 sati u prostorijama FSBiH).

Bolje upućeni poznavaoci fudbalskih prilika u sarajevskom fudbalu navode kak ose sve ovo radi kako bi se eliminisali i "disciplinovali" delegate i klubove koji nepodržavaju rad aktuelnog rukovodstva i administracije Saveza.

- Pravno i po Statutu FSKS niko osim same Skupštine ne može izglasati da delegat ne prisustvuje zakazanoj sjednici - tvrde oštećeni klubovi:

- Ovdje imamo opet dvostruke pravne aršine. Protiv nekih klubova koji imaju dugovanja uopće nije pokrenut disciplinski postupak kao na primjer Omladinac, Famos, Butmir, Mladost , SFK 2000... Aktuelni potpredsjednici Fuad Čolpa i Medžid Gvozden nastavljaju da provode pravnu diktaturu pa su obećali tim klubovima otpis dugova da bi delegati podržali aktuelno rukovodstvo na Skupštini.

VEZANI TEKST - FK Vrbanjuša: Cilj čelnika FSKS je da gase klubove

Nije neophodno posebno isticati da za takve usluge nemaju pravno uporište ni u jednom dokumentu Saveza, a posebno ne mogu i ne smiju praviti diskriminaciju i birati koga će "pripaziti", koga će isključiti, koga će uništiti i koji klub ugasiti.

Možda se pozivaju na odluke nekog Odbora za hitne potrebe od tri, četiri člana Izvršnog odbora, jer su davno na brutalan način degradirali kompletan Izvršni odbor i zloupotrijebili nadležnosti Odbora za hitne potrebe, pa ni ostavka izabranog predsjednika Galiba Kulovca danas nije iznenađenje - poruka je iz nezadovoljnih klubova.

Postoje klubovi koji su izmirili svoja dugovanja kao što su Vratnik, Jedinstvo iz Ilijaša ili Bojnik. Za takve postoji drugi "recept" i telefonski pozivi u kojima se sa žaljenjem konstatuje što su izvršili uplatu, jer je dug mogao biti otpisan, ali i "obećanje da će naredne sezone biti oslobođeni plaćanja ako podrže trenutno rukovodstvo".

VEZANI TEKST - Oznaka "hitno": FSKS "pod lupom", koje im dokumente traži inspekcija? 

Inspekcija Ministarstva pravde Kantona Sarajevo je prošle sedmice zatražila dokumentaciju zbog prijave FK Vrbanjuša. Svjesni propusta potpredsjednici se gube i idu iz greške u grešku, te ulaze svjesno u problem i zanemaruju istinu da nadležne institucije neće prihvatiti valjanost Skupštine, ali im je, očito, bitna kratkoročna korist, da bi pokazali snagu i eventualno snagom sile, a ne snagom argumenata i prava zaveli red koji samo njima odgovara i održava ih u foteljama naredni period.

Vidljivo je da rukovodstvu Statut izgleda kao "švedski sto", pa uzmaju šta njima odgovara i tako se ponašaju. Svako prekršeno pravilo koje svjesno prave pravdaju nekim odlukama i upućuju na "sud da dokaže drugačije". Igraju na kartu da će delegati prije dići ruke od svega nego se upustiti u sudsko odlučivanje i čekati godinama na pravdu.

Davno su pokazali da stida nemaju jer se u organima Saveza vrte više od 20 godina bez bilo kakvih rezultata i doprinosa, a nadživjeli su sve dosadašnje garniture od 1996. godine naovamo. Pitaju se za trošenje novca od klubova. Pitaju se za kadrovska riješenja od Kantona do bh. saveza, pitaju se za "život i smrt" u fudbalu Kanotna Sarajevo. I to sa katastrofalnim rezultatima.

Izgleda da pravila koja su postavili oni sami ovaj put neće vrijediti. Puno je nezadovoljnih i obećavaju svaki vid borbe uključujići i pravnu, sudsku bitku. Pred nama su burni dani u Fudbalskom savezu Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.