open-navfaktor-logo
search
Moguće nepravilnosti
Oznaka "hitno": FSKS "pod lupom", koje im dokumente traži inspekcija?
Fudbalski savez Kantona Sarajevo posljednjih dana u centru je pažnje sportske javnosti naše zemlje. 
18.06.2021. u 08:38
get url
text

Zbog nedostatka kvoruma 9. i 10. juna nije održana sjednica Skupštine, sve više je nezadovoljnih klubova, a jučer je ostavku podnio Galib Kulovac, kojem je prije pola godine izglasan polugodišnji mandat. 

VEZANI TEKST - FSKS ostao bez predsjednika: Galib Kulovac podnio ostavku

Međutim, Kulovac je jučer podnio ostavku, a povlačenje je pravdao zdravstvenim razlozima, objasnivši "kako je vrijeme za mlađe". Ipak, čini se da su razlozi druge prirode. 

Kako saznaje Faktor, na adresu FSKS, odnosno generalnog sekretara Ermina Čolpe, pod oznakom "hitno" stigao je dopis iz Ministarstva kulture i sporta KS, koji je potpisao ministar Samir Avdić. 

Na zahtjev Ministarstva pravde i uprave KS od FSKS, a traži se "očitovanje i dostavljanje određene dokumentacije".

Zahtjev za vršenje upravnog nadzora od strane Upravne inspekcije Ministarstva pravde i uprave KS, podnio je FK i KMF Vrbanjuša, čiji je alfa i omega Alija Braco Hadžiosmanović.

VEZANI TEKST - Zašto nije održana Skupština FSKS: Braco Hadžiosmanović prozvao Čolpu i Gvozdena

U vezi s mogućim nepravilnostim nastalim u sazivanje sjednice Skupštine, od FSKS između ostalog se traži da dostavi: odluku o osnivanju FSKS; Statut FSKS; Rješenje o registraciji FSKS; Odluku o imenovanju organa FSKS i o ovlaštenim potpisnicima; Polovnik o radu Skupštine FSKS; Poslovnik o radu Upravnog odbora FSKS; Zapisnike Skupštine FSKS za period 2019-2021. godina; Zapisnike UO FSKS za period 2019-2021. godina; Izvještaje o radu i finansijskom poslovanju FSKS za 2019, 2020. i 2021. godinu, koje je razmatrala Skupština; te druge akte (o broju i strukturi članova Saveza, visini članarine, izmirenoj članarini i dugovanjima za članarinu, utrošku sredstava od članarine). 

U četvrtak smo kontaktirali FSKS, te pokušali od Čolpe dobiti informaciju da li su pomenuti dokumenti dostavljeni nadležnom ministarstvu. Međutim, odgovore nismo dobili, jer se Čolpa nije javljao na pozive.

Prvo su za Faktor iz kancelarije Saveza rekli kako on razgovara na drugoj liniji, te da se javimo za 15 minuta. Pozvali smo po dogovoru, ali se Čolpa, niti bilo ko drugi u kancelariji FSKS nisu javljali na telefon...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.