open-navfaktor-logo
search
Džoker u ruci
Borba za EURO 2020: Zmajevi (ne)će igrati play-off Lige nacija
Za one koji su propustili svoju šansu u kvalifikacijama ostaje Liga nacija, a preostala četiri mjesta bit će popunjena kroz play-off
16.11.2018. u 13:58
get url
text

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je remizirala sa Austrijom u Beču i izborila je plasman u elitni razred evropskog fudbala.

Zmajevi su izborili plasman među 12 najboljih reprezentacija Starog kontinenta, zaradili su tri miliona eura i izborili su plasman u play-off za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

A šta znači play-off i kada će se on igrati?

Play-off je na rasporedu od 26. do 31. marta 2020. godine, a igrat će ga pobjednici svake grupe u svakoj ligi. Pobjednik svake lige (A, B, C i D) osigurat će plasman na EURO, pod uvjetom da to nije uradio kroz kvalifikacija. Stoga je bitno sačekati ishod kvalifikacija, čiji će žrijeb biti obavljen 2. decembra u Dublinu.

Klasične kvalifikacije počinju u martu naredne godine, a završavaju u novembru 2019. godine. Reprezentacije će biti razvrstane u deset grupa po pet ili šest selekcija, a po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe izborit će direktan plasman na Evropsko pvenstvo.

Za one koji su propustili svoju šansu u kvalifikacijama ostaje Liga nacija, a preostala četiri mjesta bit će popunjena kroz play-off ovog takmičenja.

Ligi B će dodijeljeno jedno mjesta za EURO 2020. Četiri reprezentacije iz ove lige, koje se nisu kvalifikovale na Evropsko prvenstvo, u martu 2020. godine razigravat će za plasman na EP.

Mjesto u doigravanju prvo će biti dodijeljeno pobjednicima grupa, a ako je pobjednik grupe osigurao učešće na EP kroz kvalifikacije, tada će mjesto dobiti sljedeća najbolje rangirana reprezentacija lige. Ako manje od četiri reprezentacije u ligi B nisu osigurale učešće na EP, onda se ta slobodna mjesta dodjeljuju reprezentacijama najboljim u ukupnom poretku Lige nacija.

Play-off će se sastojati od dva polufinala (najbolje rangirana reprezentacija protiv četvrte, te druga protiv treće) i jednog finala u kojem će igrati pobjednici polufinalnih utakmica. Konačni pobjednik Lige B osigurava plasman na EURO 2020.

Nadamo se da će Zmajevi već kroz kvalifikacije zauzeti jedno od prva dva mjesta u svojoj grupi, te da neće biti potrebe da koriste "džokera", kojeg su "osvojili" u duelima protiv Sjeverne Irske i Austrije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.