open-navfaktor-logo
search
Radost
Bajram u banjalučkoj porodici Đuzel: Sa komšijama dijelimo i dobro i zlo
Bajram je sreća, zadovoljstvo, život - život sa sugrađanima, rekao je Smail Đuzel i dodao da je najvažnije da je porodica na okupu
04.06.2019. u 12:35
get url
text

Banjalučka porodica Đuzel sa radošću je dočekala današnji Ramazanski bajram koji proslavljaju vjernici islamske vjeroispovjesti.

-Bajram, koji se zove Ramazanski bajram, to je jedna vrsta nagrade za mjesec ramazan odnosno mjesec posta. Post je propisan od strane Allaha, Boga, i to svaki muslimam, ako je musliman, treba da uvažavava i radi kako bi dočekao Ramazanski bajram, a rezultat tog posta je Bajram koji je na neki način sreća, zadovoljstvo, život - život sa svojim sugrađanima - ispričao je domaćin, Smail Đuzel (76), penzionisani inženjer mašinstva, čiju je porodicu posjetila ekipa Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, važno je sreću dijeliti sa sugrađanima, kao i sve ostalo što je pozitivno u životu jednog čovjeka.

Smail je postio tokom cijelog ramazana, a kaže da sve što čovjek hoće da radi, ako donese odluku onda mu to sigurno neće biti teško. Tako je i on donio odluku da posti ramazan i prethodnih 29 dana proteklo mu je sasvim normalno, bez ikakvih problema sa organizmom.

-To vam je na neki način čišćenje organizma, evo, vidite mene, ja sam 76. godina, vjerujte da se danas osjećam kao da mi je 46. godina - rekao je on.

On je dodao da misli da bi svako trebalo da posti tokom ramazana, ako ni zbog čega drugog, onda barem radi čišćenja organizma.

-Imamo običaj, budući da živimo u Banjaluci, Banjaluka ima sastav stanovništva onakav kakav je, nama je više nego lijepo, prije svega, sa našim komšijama dijelimo dobro i zlo i to sam dobro i zlo dijelio i u toku rata - kazao je Đuzel.

porodica Đuzel

Bajram je dočekao u Ferhat-pašinoj džamiji, gdje je stigao već oko četiri časa, gdje je slušao učenje Kur'ana, razgovarao sa imamima i poslušao hutbu muftije banjalučkog Nusreta ef. Abdibegovića. Po završetku, vjernici su čestitali jedni drugima i uživali u zakuski.

-Ko ima svoje umrle, obavezno je da ode na mezar i prouči Fatihu svojim umrlim i nakon toga ide se kući i kod kuće čeka vas vaša porodica, čestitate jedni drugima Bajram, izljubimo se, sjedimo, pijemo i jedemo, pričamo, šalimo se tako da nam ovaj dan prođe u radosti i veselju. Ja sam više nego zadovoljan, moja je porodica sva na okupu - kazao je Đuzel.

Objasnio je da mu u Banjaluci žive i rade kćerka, sin i snaha, a unuka završava osnovnu školu. Današnji praznik proslavlja i sa drugom rodbinom i prijateljima, a osim onih koji žive u Banjaluci, okupili su se i oni koji su otišli u inostranstvo.  

-Nisam htio da idem vani, smatram da je moj grad Banjaluka, da je to grad mene i mojih sugrađana i kada odem u grad, prošetam, osjećam se svoj na svome, zato što koga god sretnem poznajem ga, on mene poznaje, a to je velika stvar. To u Njujorku, Čikagu ili Berlinu ne možete da doživite, jer tamo, ipak, iako je viši standard, meni se čini da je kod nas viši duhovni standard. Duša je zadovoljna, srce je zadovoljno - rekao je Đuzel i dodao da iako su imali prilika da napuste BiH, nisu htjeli da idu.

Njegova supruga Šuhreta Đuzel kaže da voli Banjaluku kao i ljude koji žive u njoj.  Radila je u komercijalnom sektoru, a nakon što je ostala bez posla, aktivirala se u humanitarnom radu, preko Humanitarnog društva "Mehramet" pomagala svim Banjalučanima bez razlike na vjeru i naciju. Poslije toga bila je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a i na toj funkciji je pomagala sugrađanima koliko je mogla.

-Opredijeljena sam da živim u multietničkom društvu, volim to, volim različitosti, to je jako fino, ne bih mogla živjeti u jednonacionalnoj sredini, to bi mi bilo dosadno - rekla je ona.

porodica Đuzel

Govoreći o današnjem prazniku, ispričala je da je jutros dobila veliki broj čestitki od ljudi svih nacija.

-Mi se stvarno ovdje, bar što se tiče mene, u ovom okruženju, u Banjoj Luci, izvanredno slažemo, ja nemam primjedbe - rekla je ona.

Šuhreta je rođena u Podgorici, kao dijete došla živjeti u Banju Luku, a za praznike priprema trpezu specifičnu za ovo područje.

-Uglavnom se prave kojekakvi bosanski specijaliteti, iako ja nisam Bosanka, ali eto naučila sam, te pite - te bureci, te ovo - te ono. Porodica je na okupu, što je vrlo bitno - rekla je ona i dodala da joj ta činjenica pričinjava veliko zadovoljstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.