VEZANI TEKST - Potvrđena optužnica u Sarajevu: Uoči izbora 2018. birače podmićivali sa 20-50 KM da glasaju za određene kandidate

- Drugooptuženom u ovom predmetu Harisu Spahiću presuda je zakazana za 16.08.2022. godine. Terete se da su od početka oktobra do 7. oktobra 2018.godine, tačnije, uoči izbora za skupštine kantona u Federaciji BiH ostvarili kontakt sa biračima i dali im instrukciju da na glasačkom listiću za Skupštinu Kantona Sarajevo zaokruže imena dva kandidata jedne od političkih stranaka.

Također su im obećali da ukoliko glasaju i reklamne vizit kartice fotografišu zajedno sa glasačkim listićem na kojem su prethodno zaokružili imena, a potom i fotografije dostave kao dokaz da su glasali po datoj instrukciji, da će im predati novčanu naknadu u iznosu od 20 do 50 konvertibilnih maraka. Pa je tako njih 11 koji su glasali za navedene kandidate dobilo novac, dok njih devet nije dobilo obećanu naknadu.

Kao saizvršioci, podmićivanjem, utjecali su na birače u Federaciji da na izborima za institucije Federacije glasaju za pojedine kandidate - saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva KS. 

Tužilaštvo KS imenovalo je kontakt osobu za komunikaciju i saradnju sa Centralnom izbornom komisijom BiH i policijskim agencijama zbog praćenja i blagovremenog postupanje u vezi sa predstojećim općim izborima u Bosni i Hercegovini a shodno zaključcima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.