Kandidat lijevog centra, peronist Alberto Fernandez pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora održanih protekle nedjelje u Argentini, pokazali su preliminarni rezultati. Nakon prebrojavanja gotovo 80 posto glasačkih listića, Alberto Fernandez je osvojio 47,45 posto glasova, a njegov protivkandidat, konzervativni predsjednik na odlasku Mauricio Macri 41,11 posto.

Tako Fernandez postaje novi predsjednik te zemlje sa 44 miliona stanovnika. Za pobjedu odmah u prvom krugu Fernandez je morao dobiti više od 45 posto ili 40 posto uz 10-postotnu prednost u odnosu na kandidata koji je zauzeo drugo mjesto. Izlaznost je bila veća od 80 posto, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

- Ovo je velik dan za Argentinu - rekao je pred novinarima dobro raspoložen Fernandez, čija je kandidatkinja za potpredsjednicu bivša predsjednica Cristina Kirchner (2007 - 2015.), nedugo nakon zatvaranja birališta.

Predsjednik na odlasku Mauricio Macri (60), kojem je popularnost lani naglo pala zbog teške ekonomske krize, ocijenio je nakon glasanja da su posrijedi dva oprečna gledanja na budućnost.