U Kantonu Sarajevo (KS) od morbila je oboljelo 677 osoba, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS-a za period od 18. januara do 10. maja ove godine.

U KS je u sedam dana registrovano više od 80 novooboljelih.

Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad - 257 i Novo Sarajevo - 123. Slučajevi oboljelih zabilježeni su i na području drugih sarajevskih općina. U općini Centar registrovano je 79 slučaja, Stari Grad 31, Ilidža 126, Vogošća 45, Hadžići i Ilijaš po sedam, a u Trnovu dva slučaja morbila.

Najviše oboljelih, i to 238, uzrasta je od dvije do pet godina. Zatim, slijede djeca uzrasta od jedne do dvije godine i od šest mjeseci do godinu dana. Najmanje oboljelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina.

Obuhvat imunizacijom u Kantonu Sarajevo znatno je niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivnog imuniteta, a posebno je obuhvat MRP vakcinom u posljednjih nekoliko godina drastično opao, ali ne zbog nestašice vakcina, već zbog odbijanja roditelja da vakcinišu djecu, iako je imunizacija protiv MRP obavezna.

Najviše zaraženih morbilima - 619 nevakcinisano je, zatim 21 slučaj nepotpune vakcinacije i šest slučaja vakcinisane osobe, podaci su Zavoda do 10. maja.

Ukupan broj oboljelih koji su hospitalizirani u razdoblju 18. januara do 10. maja iznosi 117.

Morbili, ospice, male boginje su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. Ova bolest je još uvijek značajan uzrok smrti djece, osobito u zemljama u razvoju, uprkos tome što postoji sigurna i efikasna vakcina.