open-navfaktor-logo
search
Bristol 
Zanimljiva ponuda na tehnološkom festivalu, tu su i čarape koje otkrivaju rane znakove Alzheimerove bolesti
Čarape koje otkrivaju rane znakove Alzheimerove bolesti, test trudnoće koji slijepe žene mogu koristiti, holografski Barack Obama s kojim možete razgovarati, neke su od stvari koji se mogu pronaći na tehnološkom festivalu u Bristolu.
11.10.2023. u 08:04
get url
text
Čarape za otkrivanje demencije
Čarape za otkrivanje demencije

U laboratoriji za tehnološke startupove izlažu se deseci novih ideja. Jedan čovjek kaže da je "ponovno izmislio dron", a jedna žena je ormulisala savršen probiotički napitak za ljude sa teškim poremećajima crijeva, piše BBC.

Ovo je prvi događaj, prva izložba na tehnološkom festivalu u Bristolu, a bit će još 48 različitih događaja poput debata i sesija, s 5.000 ljudi.

Jedna od stvari koje privlače pažnju su čarape za demenciju. Ova intrigantna ideja je nastala iz lične tragedije tvorca, navodi BBC.

Zeke Steer je gledao kako njegova prabaka pada u demenciju i želio je pomoći. Ovaj naučnik je razvio čarape koje otkrivaju rane fizičke znakove početka bolesti poput Alzheimerove.

- Senzori u našim čarapama otkrivaju rane znakove "nevolje" i upozoravaju nosioca da mu je možda potrebna pomoć - kazao je on.

Čarape mogu mjeriti otkucaje srca, znoj i druge izlučevine.

Osim ovoga, istraživači rade na testovima bočnog strujanja naelektrisanja. Radi se o tehnologiji koja se koristila za Covid-19, u testovima trudnoće i slično, ali se oslanjaju na liniju koja se vidi. Sada se komplet elektrificira tako da je rezultat precizniji, kvantitativniji, naučniji. 

- A najviše od svega to znači da će slijepa žena moći direktno i diskretno dobiti svoj rezultat testa trudnoće - objašnjava Paul Ko Ferrigno. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.