open-navfaktor-logo
search
Nauka
Saturnovi prstenovi mogli bi nestati u budućnosti
Saturnovi kultni ledeni prstenovi u budućnosti vjerojatno neće biti vidljivi ljudima koji ih promatraju teleskopima, pokazalo je novo istraživanje koje je prenio CNN.
27.05.2023. u 09:09
get url
text

Nova analiza podataka prikupljenih u NASA-inoj misiji Cassini, koja je kružila oko planeta između 2004. i 2017., dala je novi uvid u to koliko dugo prstenovi postoje i kada bi mogli nestati iz vida.

Zaključci su objavljeni u tri studije u maju.

Naš sunčev sistem i njegovi planeti nastali su prije oko 4,6 milijardi godina, a naučnici su dugo raspravljali o starosti i porijeklu Saturnovih prstenova.

Neki astronomi tvrde da svijetli, ledeni prstenovi moraju biti mlađi od očekivanog jer nisu erodirani i potamnjeli interakcijama s meteoroidima tijekom milijardi godina, prenosi CNN.

Cassinijevi podaci doveli su do otkrića objavljenog 15. maja u časopisu Icarus koje podupire tu teoriju o prstenovima koji su se pojavili dugo nakon početne formacije Saturna. Dodatne studije objavljene 12. maja u Science Advances i 15. maja u Icarusu došle su do sličnih zaključaka.

VEZANI TEKST - Ponovo nakon četiri stoljeća: Očekuje se veliko poravnanje Jupitera i Saturna

- Naš je neizbježan zaključak da Saturnovi prstenovi moraju biti relativno mladi po astronomskim standardima, stari samo nekoliko stotina miliona godina, rekao je Richard Durisen, profesor astronomije na Univerzitetu Indiana Bloomington i glavni autor dvije studije.

- Ako pogledate Saturnov satelitski sistem, postoje i druge naznake da se tamo dogodilo nešto dramatično u posljednjih nekoliko stotina miliona godina. Ako Saturnovi prstenovi nisu stari kao i planet, to znači da se nešto dogodilo kako bi se formirala njihova nevjerojatna struktura, a to je vrlo uzbudljivo proučavati, dodao je.

Istraživači vjeruju da se sedam prstenova formiralo dok su još dinosaurusi hodali Zemljom.

Saturnovi prstenovi uglavnom se sastoje od leda, a samo mali postotak pripada kamenoj prašini koju u svemiru stvaraju razbijeni fragmenti asteroida i mikrometeoroidi.

Može se nagađati da su relativno maleni prstenovi oko drugih ledenih i plinovitih divova u našem sunčevu sustavu preostali ostaci prstenova koji su nekad bili masivni poput Saturnovih.

Možda će u nekom trenutku, u ne tako dalekoj budućnosti, astronomski govoreći, nakon što se Saturnovi prstenovi izbruse, izgledati više poput rijetkih prstenova Urana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.