Portal "LiveScience" javlja da će se poravnanje Jupitera i Saturna dogoditi u noći 21. decembra. Poravnanje ili konjunkcija svemirskih tijela opisuje pojavu njihovog prividnog međusobnog približavanja kada se posmatraju sa Zemlje, a riječ je o pojavi koja se događa jednom u dvije decenije.

Isti izvor javlja da će se ovog puta dogoditi veliko poravnanje kakvo se posljednji put dogodilo 16. jula daleke 1623. godine.

Naučnik astronom sa australijskog Monash univerziteta Michael Brown je za "Washington Post" pojasnio kako Jupiter krug oko Sunca pređe za 12, a Saturn za blizu 50 godina, a da se kreću različitim orbitama, zbog čega se poravnanja rijetko događaju.

On je kazao da je posljednje veliko poravnanje te dvije planete bilo 1623. godine, ali da se ta pojava nije mogla vidjeti sa Zemlje zbog toga što su prišli blizu Sunca.

Posljednje veliko poravnanje Jupitera i Saturna koje se moglo vidjeti sa Zemlje se dogodilo u martu 1226. godine.

Američka svemirska agencija NASA saopćila je da će se skoro veliko poravnanje Jupitera i Saturna moći jasno vidjeti sa Zemljine Sjeverne hemisfere i to u periodu od 16. do 25. decembra, a najintenzivnije poravnanje će biti 21. decembra.