open-navfaktor-logo
search
Zastupnik HDS-a
Zekanović u Saboru Hrvatske odao počast osuđenom ratnom zločincu Praljku
Zastupnik Hrvatske demokršćanske stranke Hrvoje Zekanović je danas u Hrvatskom saboru zapalio lampion ispred uokvirene fotografije osuđenog ratnog zločinca generala Slobodana Praljka.
29.11.2023. u 16:17
get url
text
Hrvoje Zekanović, zastupnik, Sabor Hrvatske
Hrvoje Zekanović, zastupnik, Sabor Hrvatske

VEZANI TEKST - Godišnjica presude: Herceg-Bosna je bila UZP, šestorka je u Hagu osuđena na 111 godina zatvora

Zekanović je i na svom Facebooku objavio fotografiju Praljka uz kratki komentar: "Počivaj u miru."

Na današnji dan prije šest godina, 29. novembra 2017., bilo je zakazano izricanje drugostepeb presude hercegovačkoj "šestorci", vojnim i civilnim liderima tzv. Herceg-Bosne. Među šestericom optuženih bio je i general Slobodan Praljak.

Kada je haški sudija pročitao da je Praljak kriv, on je izjavio kako on nije ratni zločinac i da s prezirom odbacuje presudu te je popio otrov u televizijskom prijenosu uživo.

Žalbeno vijeće Slobodana Praljka osudilo je na 20 godina zatvora.

- Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu - kazao je Praljak nakon izricanja presude, te u sudnici popio nepoznatu tekućinu, za koju je tvrdio da se radi o otrovu. Tu je tvrdnju ponovila i odbrana, koja je kazala da je njihov branjenik "jutros popio otrov". Izricanje presude je bilo prekinuto.

Potom je izricanje presude nastavljeno u drugoj sudnici, kako bi se analizirali tragovi nakon što je Praljak popio nepoznatu tekućinu. Nekoliko sati poslije potvrđeno je da je bivši načelnik Glavnog štaba HVO-a general Slobodan Praljak umro u bolnici u Hagu.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović su žestoko kritizirali presudu, a održana je i komemoracija za Praljka u Lisinskom.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.