open-navfaktor-logo
search
Srbija
Stotine građana u Nišu na četvrtom "Protestu protiv nasilja": Traže smjenu Gašića i Vulina
Na večerašnjem, četvrtom uzastopnom "Protestu protiv nasilja" u Nišu u Srbiji, građani su poslije okupljanja pred kabinetom gradonačelnice krenuli sa Trga kralja Milana u protestnu šetnju, nakratko blokirajući saobraćaj.
14.07.2023. u 21:27
get url
text

Okupljeni su poručili da neće odustati, javlja Anadolija.

Za mjesto okupljanja, kao i prošlog petka, odabrana je Gradska kuća jer je to, prema riječima predstavnika opozicionih stranaka koje su pozvale na protest, "mjesto generator nasilja i govora mržnje".

Prije ponavljanja zahtjeva, održana je minuta šutnje za sve žrtve masovnih ubistava koja su se početkom maja dogodile u beogradskoj školi i u selima kod Mladenovca i poslije kojih su počeli protesti protiv nasilja.

 

Studentica koja se obratila okupljenima rekla je da je dva mjeseca šutnje vlasti na zahtjeve demonstranata također vid nasilja.

A ti zahtjevi su, kako je ponovila, ostavka svih članova REM-a, smjena rukovodstva RTS-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vijesti i krše novinarski kodeks, te oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje.

Preostali zahtjevi, smjena ministra policije Bratislava Gašića i smjena šefa BIA Aleksandra Vulina, sada se, kako je rečeno na protestu, "traže više neko ikad".

Sa govornice se čulo i da se zbog sezone odmora narednih sedmica očekuje manji broj građana na ulicama, ali da se od zahtjeva nikako neće odustati.

Na stotine demonstranata u šetnju je pošlo sa Trga kralja i potom kroz Voždovu ulicu stiglo do Bulevara Zorana Đinđića. Usput im se pridružilo još sugrađana, a kolona je pored Kliničkog centra prošla u najvećoj tišini da ne bi uznemiralava pacijente.

Zatim se Sremskom ulicom nastavilo do Bulevara Nemanjića gdje je planirana blokada.

Uz podršku mnogobrojnih aktivista, od 8. maja u Beogradu, a potom i u gradovima širom Srbije, proteste organizuju Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Stranka Zajedno-Moramo, Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret.

Više stotina građana, sa istim zahtjevima, večeras se okupilo i u Novom Sadu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.