open-navfaktor-logo
search
Terorizam
Rusija: Stranci pritvoreni u Dagestanu umiješani u napad na koncertnu dvoranu u Moskvi
AUTOR: Anadolija
01.04.2024. u 14:36
get url
text
Rusija je u ponedjeljak objavila da su stranci pritvoreni u ruskoj Republici Dagestan tokom specijalne operacije bili uključeni u napad na koncertnu dvoranu u Moskvi krajem prošlog mjeseca, u kojem su poginule 144 osobe.
- FSB (Federalna služba bezbjednosti) Ruske Federacije u Republici Dagestan je 31. marta suzbila djelovanje terorističke ćelije koju su činila četiri strana državljana koji su pripremali teroristički akt u Kaspijsku na mjestima gdje je bilo ljudi u velikom broju - saopćeno je iz Centra za odnose s javnošću FSB-a državnoj novinskoj agenciji TASS.
U saopćenju se navodi da su četvorica privedenih stranaca bili direktno uključeni u finansiranje i osiguravanje sredstava za počinioce napada na "Crocus City Hall“.
Navodi se i da su uhapšeni vršili izviđanje terena, te da su napravili improviziranu eksplozivnu napravu i nabavili automatsko oružje. Dodaje se da su namjeravali da napuste Rusiju nakon napada.
U nedjelju je ruski Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma objavio režim protivterorističke operacije u gradovima Mahačkala i Kaspijsk.
Najmanje 144 osobe su poginule, a više od 382 osobe su povrijeđene 22. marta kada su naoružani napadači otvorili vatru u "Crocus City Hall“ u Krasnogorsku u Moskovskoj oblasti. Rusija je optužila četiri osobe za direktno učešće u napadu.
Sjedinjene Američke Države tvrde da je napad izveo ogranak terorističke grupe ISIL. Ukrajina je negirala bilo kakvu umiješanost u napad.
Predsjednik Vladimir Putin je rekao da su pucnjavu izveli radikali, ali je naglasio da Rusija želi da zna više, između ostalog ko je to naredio.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.