open-navfaktor-logo
search
Imaju zahtjeve
Rusija za masakr u Moskvi i zvanično optužila Ukrajinu
AUTOR: Faktor
01.04.2024. u 10:34
get url
text
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Rusija je zatražila od Ukrajine da joj izruči sve koji su povezani sa terorističkim napadima u Rusiji, uključujući šefa tajne službe SBU, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.
U saopćenju ministarstva navodi se popis nasilnih incidenata koji su se dogodili u Rusiji od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022, uključujući bombaške napade u kojima su poginuli kćerka istaknutog ruskog nacionaliste i ratni bloger te incident u kojem je teško povrijeđen pisac.
Ministarstvo je naglasilo da su istrage tih incidenata pokazale da "tragovi tih zločina vode u Ukrajinu".
- Rusija je predala ukrajinskim vlastima svoje zahtjeve... za trenutno hapšenje i izručenje svih povezanih sa terorističkim napadima o kojima je riječ - navodi se u saopćenju.
Među traženima su šef SBU-a Vasil Maljuk, koji je priznao da njegova služba stoji iza napada na krimski most.
Rusko saopćenje referira se i na masakr ovaj mjesec u koncertnoj dvorani kod Moskve u kojoj je poginulo 144 ljudi, ali samo indirektno. SBU je odmah odbio ruske zahtjeve kao besmislene i poručio da je rusko ministarstvo "zaboravilo" da je ruski predsjednik Vladimir Putin predmet međunarodnog naloga za hapšenje zbog odvođenja djece iz Ukrajine u Rusiju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.