open-navfaktor-logo
search
Borba za preživljavanje
Ramazan u Pojasu Gaze pod izraelskim napadima, veliki broj djece u redovima pokušava doći do hrane
Anadolija
15.03.2024. u 14:52
get url
text
FOTO: AA
Iako je nastupio ramazan Palestinci u Pojasu Gaze bore se za preživljavanje usljed izraelskih stalnih napada, ali i nestašice hrane za sehur i iftar.
AA-20240315-33998791-33998789-RAMAZAN_U_POJASU_GAZE_POD_IZRAELSKIM_NAPADIMA
1 od 5
left-arrowright-arrow
Stanovnici Rafaha svaki dan sa kanticama i posudama u rukama satima čekaju u dugim redovima kako bi dobili obrok koji život znači. Među ljudima u redovima nalazi se i veliki broj djece koji pokušavaju doći do hrane kako bi preživjeli u teškim ratnim uvjetima.
Sve je teže pronaći hranu u Rafahu, gdje su se sklonile hiljade Palestinaca koji su pobjegli od napada za genocid optuženog Izraela. Stanovnici Pojasa Gaze koji su se sklonili u grad preživljavaju zahvaljujući obrocima koje im pripremaju volonteri.
Oko 2,3 miliona Palestinaca bori se s glađu u Pojasu Gaze koji je od 7. oktobra pod napadima Izraela, koji je izazvao i glad u regiji ne dozvoljavajući ulazak humanitarne pomoći.
Izrael je započeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa. Do sada je u Pojasu Gaze ubijeno više od 31.490 Palestinaca dok je 73.439 ranjeno.
Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.
Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.