open-navfaktor-logo
search
Pet mjeseci od početka invazije
U izraelskim napadima na Gazu ubijeno 165 uposlenika UN-a
Broj ubijenih Palestinaca u smrtonosnoj ofanzivi za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine povećan je na 31.341, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva ove palestinske enklave
Anadolija
14.03.2024. u 16:22
get url
text
Gaza
Gaza
U izraelskim napadima koji pet mjeseci traju u Pojasu Gaze ubijeno je 165 uposlenika Ujedinjenih nacija (UN), javlja Anadolija.
- Nastavljeno je intenzivno bombardovanje velikog dijela Pojasa Gaze od strane izraelske vojske iz zraka, s kopna i mora, uzrokujući daljnje civilne žrtve, raseljavanje i uništavanje civilne infrastrukture - navedeno je u izvještaju Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).
Istakli su da su nastavljeni i zračni napadi izraelskih snaga na Rafah, koji je utočište za milion i po Palestinaca iz različitih dijelova Pojasa Gaze.
Potvrdili su da je u izraelskim napadima od 7. oktobra prošle godine ubijeno 165 službenika UNRWA-e.
Prijavljeno je da je pothranjenost među djecom dostigla najviši nivo na sjeveru Pojasa Gaze.
U izvještaju je navedeno da je do sada na sjeveru Gaze od posljedica pothranjenosti i dehidracije umrlo najmanje 23 djece.
Istakli su da postoje ozbiljni problemi u pružanju zdravstvenih usluga u bolnicama u Pojasu Gaze navodeći da je aktivno sedam od 23 zdravstvena centra unutar UNRWA-e.
Oko 2,3 miliona Palestinaca bori se s glađu u Gazi koja je pod napadima Izraela od 7. oktobra i koji je izazvao glad u regiji ne dozvoljavajući ulazak humanitarne pomoći.
Međunarodni krugovi, posebno organizacije UN-a, pozivaju na prekid vatre u Gazi i povećanje ulaska humanitarne pomoći u regiju zbog bolesti izazvanih glađu, žeđu i nedostatkom higijenskog materijala, gdje većina bolnica nije u funkciji, a postoji i nedostatak medicinskog materijala.
Broj ubijenih Palestinaca u smrtonosnoj ofanzivi za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine povećan je na 31.341, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva ove palestinske enklave.
Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.
Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.