open-navfaktor-logo
search
Srbija protiv nasilja
Protesti u Nišu uz akciju "Pitaj gradonačelnicu", u Novom Sadu demonstranti ostavili palo granje pred prostorijama SNS-a
Pred Gradskom kućom u Nišu večeras je održan šesti uzastopni protest "Srbija protiv nasilja" na kojem je više stotina građana ostavljalo poruke i pitanja gradonačelnici Dragani Sotirovski.
28.07.2023. u 20:29
get url
text

Kako se čulo na protestu, ove poruke će biti otkucane i poslate gradonačelnici e-mailom.

Govornici su ponovili svoje zahtjeve i dodali da "predstavljaju trn u oku režima u padu". Osim što su kritikovali vlast za koju su rekli da je izabrana da bi narodu služila, a ne da bi njime vladala, obratili su se i opoziciji.

- Podsjećamo opoziciju da su i oni tu da budu u službi građana. Opozicija je tu zbog nas da ispuni naša očekivanja. Poručujem opoziciji – uozbiljite se i budite odgovorni - rekao je jedan od govornika.

Sa protesta u Nišu (FOTO: AA)

Okupljenima se obratio i student Pravnog fakulteta Dimitrije Dimić koji je šest dana pred Predsjedništvom Republike Srbije u Beogradu štrajkovao glađu zahtijevajući ispunjenje zahtjeva.

- Štrajkovao sam glađu 132 sata ispred Predsjedništva, ali nije bitno ko sam ja. Bitno je zašto sam ovdje. Ovdje sam zato što režim poslije dva mjeseca šetnje i šest dana štrajka glađu i dalje ignoriše zahtjeve protesta - rekao je Dimić.

Protest je ovog puta završen bez šetnje, ali sa transparentima uglavnom kritičkim prema gradskoj vlasti.

Podsjetimo, uz podršku brojnih aktivista, od 8. maja u Beogradu, a potom i u gradovima širom Srbije, proteste svake sedmice organizuju Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Stranka Zajedno-Moramo, Demokratska stranka, Zeleno-lijevi front, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret.

Sa protesta u Novom Sadu (FOTO: AA)

Novi protestni skup "Srbija protiv nasilja" održan je danas i u Novom Sadu i bio je posvećen uništavanju zelenila, što prekomjernom sječom, što olujom koja je prošle sedmice, u dva navrata, polomila i porušila veliki broj stabala u gradu i okolini. Zbog toga je protest započeo u Dunavskom parku, a završio se u centru na mjestu gdje se nalazilo drvo koprivića, staro više od 150 godina, a koje je stradalo prošlog petka u olujnom nevremenu.

Okupljanje je počelo ispred Dunavskog parka, jer je od jučer, odlukom gradskih vlasti, ovaj park zatvoren za posjetioce zbog velikog broja palih stabala i oštećenog drveća.

Učesnici protesta su sakupili opalo granje koje su ponijeli sa sobom u šetnju Bulevarom Mihajla Pupina do ulice Modene sa krajnjim odredištem kod srušenog stabla koprivića starog više od 150 godina, oko koga se nalaze ograde gradilišta podzemne garaže.

Sa protesta u Novom Sadu (FOTO: AA)

Demonstranti su, potom, na maketi drveta postavljenoj na mjestu srušenog koprivića i ogradi gradilišta postavljali ceduljice na kojima su napisane afere aktuelne vlasti predvođene Srpskom naprednom strankom, a zatim granje koje su donijeli u centar ostavili pred ulaznim vratima Gradskog odbora Srpske napredne stranke, koju smatraju odgovornom za stradanje zelenih površina, koje je oluja dodatno prorijedila.

Ovim protestnim skupom ispred koprivića organizatori su željeli da naglase da je stradao još jedan od simbola Novog Sada "usljed nesposobnosti, bezobzirnosti i halapljivosti vlasti".

Protest je prošao bez incidenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.