open-navfaktor-logo
search
Spašeni životi
Potvrdio premijer: Britanski avioni oborili iranske dronove
Anadolija
14.04.2024. u 14:33
get url
text
Rishi Sunak
Rishi Sunak
FOTO: Screenshot/10 Downing Street
Britanski premijer Rishi Sunak potvrdio je da su avioni Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) oborili nekoliko iranskih bespilotnih letjelica nakon iranskog zračnog napada na Izrael. 
Naveo je da je njegova zemlja učestvovala u međunarodnom koordinisanom nastojanju da spriječi iranski napad.
- Zahvaljujući međunarodnim koordinisanim naporima u kojima je učestvovala i Velika Britanija, skoro svi ovi projektili su blokirani i životi su spašeni ne samo u Izraelu, već i u susjednim zemljama kao što je Jordan - rekao je Sunak. 
Potvrdio je da je RAF poslao dodatne avione u regiju.
Istakao je da postoji potreba da prevlada smirenost i napomenuo da će njegova zemlja raditi sa svojim saveznicima na smirivanju situacije.
Nakon što je Iran pokrenuo zračni napad na Izrael, britanski ministar odbrane Grant Shapps objavio je sinoć da su na Bliski istok rasporedili dodatne avione RAF-a i tankere za punjenje gorivom.
Britanska televizija Sky News, pozivajući se na svoje izvore, navela je da su avioni RAF-a učestvovali u odbrani Izraela.
Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila.
U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.