open-navfaktor-logo
search
Beograd
Peti dan potrage za mladićem iz Splita, snimci otvorili niz pitanja
I dalje se ne zna šta je s 27-godišnjim Splićaninom koji je nestao u Beogradu u noći sa četvrtka na petak, dan pred Novu godinu.
04.01.2022. u 09:42
get url
text

Mateja Periša traži policija, pretražuje se rijeka, a akcija se jučer i dodatno intenzivirala. Pojavili su se i snimci Mateja s nadzornih kamera. Njegov otac prepoznao ga je na nekim snimcima.

Blic je napravio rekonstrukciju događaja u noći kada je Matej nestao, prema snimcima koji su jučer objavljeni u javnosti. Snimke treba uzeti s dozom rezerve jer policija još nije potvrdila da se na njima nalazi Matej.

Gotik

Periš je nestao u noći između 30. i 31. decembra u Beogradu kada je izašao iz kluba "Gotik", najvjerovatnije da bi obavio nuždu jer je u klupskom WC-u bila velika gužva. Izašao je bez jakne, samo u crnoj majici, hlačama i bijelim tenisicama.

Karađorđeva ulica

Kamera je potom prvo snimila mladića u blizini lokala "Nebo i zemlja" u Karađorđevoj ulici, nekih 200 metara od "Gotika" s druge strane ulice.

Na tom se snimku vidi mladić u crnoj majici, hlačama i bijelim tenisicama kako trči cestom iz pravca Kalemegdana i istrčava na ulicu, vjerovatno kako bi zaobišao manju grupu ljudi koja se kretala ispred njega.

Na sljedećem snimku, snimljenom drugom kamerom iz drugog ugla, ali na istoj lokaciji, mladić je viđen kako prolazi pored kafića "Nebo i zemlja", trčeći u pravcu Brankovog mosta. Tom prilikom je prošao pored kafića "Rakija kafe", Konzulat bar", "Industrija bar", bara "Rob Roy" ("Gvožđara") kod Velikih stepenica.

Pješački prelaz ispod Brankovog mosta

Nadzorne kamere su sljedeći put snimile mladića na pješačkom prelazu ispod samog Brankovog mosta. Na snimku se vidi kako dolazi Karađorđevom ulicom iz smjera Kalemegdana i pokušava zaustaviti bijeli taksi.

Travnička ulica

Slijedi snimak iz Travničke ulice na kojem se vidi osoba koja izgledom podsjeća na nestalog Splićanina, ali snimak nije dovoljno jasan.

Ta figura u majici kratkih rukava se najprije pojavljuje u Travničkoj ulici kako trči iz smjera zgrade Geozavoda ka autopraonici i tu izgleda da nosi bijele tenisice. Nekoliko sekundi kasnije istom ulicom, samo u kontra smjeru trče mladić sličnog izgleda, ali ovog puta u crnim tenisicama s bijelim džonom, i djevojka odjevena u bijeli džemper ili bijelu jaknu.

Savska promenada

Na zadnjem snimku vidi se kako iz pravca parkinga, odnosno, iz pravca nekadašnje "Lastine" autobuske stanice i "Basovog" parkinga, mladić koji likom podsjeća na Periša silazi niz stepenice.

Na sljedećem snimku koji je objavio "Alo" vidi se silueta osobe koja pliva u Savi, za koju se čak ne može ni pretpostaviti liči li na Periša. Matejev otac je rekao da na tom snimku nije njegov sin.

Zasad nije poznato zbog čega je mladić trčao gradom, bez jakne i usred noći. Ono što je izvjesno jeste da je on u noći kada je nestao, tačnije u noći između četvrtka i petka, provodio u klubu "Gotik", gdje je bio sa društvom. Trag mu se gubi oko tri sata posle ponoći, kada je izašao iz lokala.

Njegovi prijatelji su Matejov nestanak prijavili 31. decembra u 18 sati.

Rekli su da je mladićeva jakna ostala u klubu.

Tada je otpočela potraga koja i dalje traje. Riječna policija proteklih dana pretraživala je i Savu, međutim, nema naznaka o tome gdje je Matej, ali ni šta se tačno dogodilo kritične večeri u izlasku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.