open-navfaktor-logo
search
Beograd
Osnivač logora Sušica govorio na promociji knjige o policiji koja je ubijala Bošnjake u Kravicama
Osim Svetozara Andrića, na promociji knjige bili su i: Milenko Karišik, prvi komandant Specijalne jedinice MUP-a RS-a te Miloš Stupar, bivši komandant Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića
Faktor
13.03.2024. u 20:29
get url
text
Svetozar Andrić je od 2020. godine i narodni poslanik Srbije
Svetozar Andrić je od 2020. godine i narodni poslanik Srbije
FOTO: FOND ZA HUMANITARNO PRAVO/X
Svetozar Andrić, bivši komandant Vojske RS-a i osnivač zloglasnog logora Sušica u Vlasenici, prije nekoliko dana prisustvovao je i govorio na promociji knjige u Beogradu.
Knjiga govori o Specijalnoj brigadi policije čiji su pripadnici učestvovali u genocidu u Srebrenici.
Osim Andrića, na promociji knjige bili su i: Milenko Karišik, prvi komandant Specijalne jedinice MUP-a RS-a te Miloš Stupar, bivši komandant Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića koji se teretio za ratne zločine u Bratuncu za koje ga je Sud BiH oslobodio.
U knjizi "Ratni put jurišnika i specijalaca" predstavljen je Drugi odred specijalne policije MUP-a RS-a Šekovići. Pripadnici ove jedinice su, prema presudama Suda BiH, učestvovali u strijeljanju hiljada Srebreničana u selu Kravica jula 1995. godine.
Svetozar Andrić je od 2020. godine i narodni poslanik Srbije.
Promocija ove knjige uslijedila je samo nekoliko dana nakon što je Fond za humanitarno pravo (FHP) predstavio dosije u kojem je objedinio dokaze o ratnim zločinima počinjenim u zoni odgovornosti jedinica kojima je komandovao, Svetozar Andrić.
Prema navodima FHP-a, dokazi ukazuju na to da su od maja 1992. godine, kada je Andrić naredio "iseljavanje muslimanskog stanovništva" i osnivanje logora Sušica u Vlasenici, pripadnici Birčanske brigade počinili brojne ratne zločine.
U "Dosijeu" su predstavljeni i dokazi o ulozi Svetozara Andrića u genocidu koji je počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.
Protiv Andrića je FHP 2018. godine podnio krivičnu prijavu zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, ali do danas nije procesuiran.
- U odgovoru na upit FHP o postupanju na osnovu krivične prijave protiv Andrića, Javno tužilaštvo za ratne zločine je početkom 2023. navelo da se predmet nalazi u fazi istrage, ali bez preciziranja koje su procesne radnje preduzete - naveo je FHP 12. marta na društvenoj mreži X.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.