open-navfaktor-logo
search
Policijska istraga
Novi stravični detalji u slučaju koji je potresao Prištinu: Djevojčica silovana duže od godinu dana
Jedanaestogodišnja djevojčica koja je pretrpila silovanje tokom juna i augusta, bila je žrtva silovanja duže vremena, i to više od godinu dana, rekao je danas kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja.
05.09.2022. u 20:05
get url
text

On je na konferenciji održanoj danas rekao da je od načelnika Kosovskog policijskog inspektorata (PIK) zatražio da svi policijski službenici uključeni u ovaj slučaj, budu pozvani kao svjedoci kako bi se razjasnilo šta se dogodilo.

VEZANI TEKST - Hiljade okupljenih na protestu u Prištini zbog silovanja 11-godišnje djevojčice

On je rekao da odgovorne institucije nisu zaštitile žrtvu, ali je izrazio uvjerenje da će svi propusti biti identifikovani, a da oni koji su odgovorni, budu kažnjeni.

- Prve indicije ili informacije su da je ova maloljetnica silovana više od godinu dana. Zahtjev sam uputio direktno načelniku Policijskog inspektorata Kosova kako bi svi koji su uključeni u ovaj slučaj mogli biti pozvani kao svjedoci, kako bi institucije Kosova i javnost bili na pravi način informisani o tome šta se desilo, šta su institucije preduzele i šta će preduzeti. Također i da se što prije izađe sa nalazima ovog izuzetno teškog slučaja. U ovaj slučaj uključeni su Tužilaštvo, Centri za socijalni rad, Policija ili Kosovska agencija za forenziku. Sve dosadašnje informacije nam govore o uzastopnim propustima nadležnih institucija da prvo zaštite ovu maloljetnicu, a zatim da identifikuju šta se dogodilo, ali i da identifikuju počinioce koji, nažalost, još nisu svi uhapšeni - rekao je on, prenosi Kossev.

Dana 27. augusta, pet osoba, od kojih su dvije odrasle i tri maloljetne, navodno je seksualno zlostavljalo 11-godišnju devojčicu, kako se sumnja, u intervalu od sedam sati. Slučaj je izazvao ogromne reakcije, ostavke zvaničnika i proteste širom regiona. Kasnije je otkriveno da je ista devojčica silovana i bila žrtva trgovine i u junu ove godine.

A sada, prema Svečljinim riječima, postoje informacije da je ona silovana više od godinu dana.

Više stotina ljudi danas se ponovo okupilo ispred zgrade vlade u znak protesta zbog slučaja silovanja 11-godišnje devojčice u Prištini. Sa transparentima u rukama, demonstranti traže ostavke sudija i tužilaca umiješanih u ovaj slučaj, objavio je Blic. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.