open-navfaktor-logo
search
Mitropolit CPC-a
Mihailo: Svako ko poriče Srebrenicu je zločinac, bio on ministar, premijer, patrijarh
Najavljeno potpisivanje Temeljnoga ugovora Vlade sa SPC-om zlokobna je ideja koja nagovještava propast zemlje, kaže mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.
19.04.2021. u 16:53
get url
text

Pozvao je sve vjerujuće ljude i sve građane da se, kako kaže, odupru tom zlu. Aktuelna Vlada, kako ističe Mihailo, nastavlja tradiciju dinastije Karađorđevića, koja je 1918. godine zatirala i Crnu Goru i crnogorsko ime, srušila Njegoševu kapelu na Lovćenu i ukinula Crnogorsku crkvu, priznatu od svih pravoslavnih crkava, uključujući i Srpsku.

- Odriče joj pravo da bude domicilana crkva i progoni i nju i njeno svještenstvo. Najavljuje potpisivanje Temeljnoga ugovora sa beogradskom Svetosavskom crkvom koja je u Bosni raspirivala međuvjersku i međunacionalnu mržnju i bodrila zločince da nasrću na sve ljudsko. Bila je i direktni saučesnik u srebrničkom zločinu. Njoj, koja je u Crnu Goru došla na srpskim bajonetima 1918. godine, namjerava da prepusti sve crkve i manastire naših predaka da u njima raspiruje mržnju na Crnogorce i sve druge i drugačije u Crnoj Gori - ističe Mihailo, u izjavi za medije.

To je, kako navodi, zlokobna ideja koja nagovještava propast zemlje, po cijeni koju će utvrđivati istoričari u budućnosti.

- Pozivam vjerujuće ljude i sve građane da se odupremo tom zlu, prije nego nas zlo zadesi - poručio je mitropolit CPC.

Kaže da se negiranjem istorijske činjenice da se u Srebrenici dogodio genocid dovodi u pitanje osnovna ljudska osobina - ljudskost.

- Mi smo pohodili Srebrnicu 1995. godine da se poklonimo sjenima nevinih žrtava, i pohodićemo dok smo živi. Ona je živi spomenik nevino stradalim mučenicima, koji prenosi poruku da je zlo među nama, i da ne smijemo dozvoliti novu Srebrnicu. Svaki onaj koji poriče taj zločin je zločinac, pa ma ko on bio - građanin, ministar, predsjednik Vlade, vladika ili patrijarh - navodi mitropolit Mihailo, prenosi RTCG. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.