open-navfaktor-logo
search
Zadnja nada
Mediji pišu o velikom obratu u slučaju Danke Ilić: "Mijenjamo tok istrage"
Nestanak i potom priznanje ubistva male Danke Ilić (2) i dalje je glavna vijest u Srbiji, ponajprije zbog toga što tijelo djevojčice i dalje nije pronađeno, usprkos iscrpnoj potrazi.
AUTOR: Autor: Blic
11.04.2024. u 19:10
get url
text
Nakon što je objavljeno da je djevojčica ubijena i da iza svega stoje radnici JKP "Vodovod", policajci su započeli potragu za tijelom djevojčice u bunarima, šahtovima i rezervoarima, piše Blic .
Kako dalje navode, sumnja se da je ovaj pravac potrage započet zato što su osumnjičeni dobro poznavali šahtove i bunare u selima Banjsko polje i Zlot.
Banjsko polje je u prvim danima potrage za Dankom Ilić bilo ključno mesto. Veliki broj policajaca i vatrogasaca spasilaca do kasno u noći je neprekidno tragao za djevojčicom. Oni su pregledali šumu, a istovremeno i svaki pedalj Banjskog polja - od žbunja, šupa, nedovršenih objekata, pa sve do septičkih jama, bunara i šahta.

Hapšenje osumnjičenih

Ubrzo su uhapsili dvojicu osumnjičenih - Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića koji su radnici JKP "Vodovod".
Dragijević je na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru priznao da je ugušio djevojčicu. Također je navodno rekao da su mu u premještanju tijela pomogli otac Radoslav i brat Dalibor, koji je također radio u JKP "Vodovod".
Usprkos priznanju Dejana da je izvršio ubistvo, kao i priznanju Dalibora da je bratu pomogao u sakrivanju tijela, još uvijek nije poznato gdje se ono nalazi.
Dalibor je u međuvremenu preminuo u policijskoj stanici tokom zadržavanja, kako se pisalo - od srčanog udara, a policajci se danima nalaze ispred porodične kuće Dragijevića u kojoj je sada ostala samo Dejanova majka Svetlana.
Prvo je cisterna ispraznila septičku jamu u njihovom dvorištu u selu Zlot, potom je u njega ušao i bager, a pregledan je i bunar koji se nalazi u susjednom dvorištu.
Policajci su pregledali i susjedno dvorište - od septičke jame pa do bunara, a pritom su koristili i policijskog psa. Vatrogasci spasioci su pak tokom potrage ispumpavali i vodu iz obližnje močvare.

Mnoštvo potencijalnih lokacija

Dalibor Dragijević, koji je u noći između 6. i 7. aprila umro u policijskoj stanici, priznao je da je pomogao bratu da se riješi tijela dvogodišnje Danke. On je navodno nabrojao oko 20 lokacija na kojima bi se moglo nalaziti tijelo. No, policija na tim mjestima nije pronašla ništa. Štoviše, on i njegov brat Dejan su dali na desetine pogrešnih lokacija koje su intenzivno pretražene u potrazi za tijelom.
Podsjetimo, Danka Ilić je nestala 26. marta u mjestu Banjsko polje kada je s majkom Ivanom i trogodišnjim bratom otišla na porodično imanje. Za djevojčicom se tragalo devet dana, a onda su 4. aprila uhapšeni Janković i Dragijević koji su osumnjičeni za njeno ubojstvo.
Janković i Dragijević su, kako se sumnja, djevojčicu najprije udarili službenim autom. Prema policijskoj verziji, djevojčicu su potom ubacili u prtljažnik auta pa kad su shvatili da je i i dalje živa, Dragijević ju je navodno zadavio. Poslije toga su se riješili tijela koje do danas nije pronađeno.
Dragijević je pred tužiocem priznao zločin, dok se Janković branio šutnjom. Obojici je potom određen istražni zatvor do 30 dana.
Policija je u međuvremenu privela Radeta i sada pokojnog Dalibora Dragijevića, zbog sumnje da su mu pomogli da premjesti tijelo ubijene djevojčice.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.