open-navfaktor-logo
search
Ne biraju glasače
HDZ objavio video u kojem Kolindu podržava žena osuđena za terorizam
Iz HDZ-a su na svom službenom Twitteru i Facebooku objavili snimku u kojoj Kolindu podržava Julienne Bušić, supruga Zvonka Bušića, hrvatskog nacionaliste koji je 1976. u Americi oteo putnički avion i postavio eksplozivnu napravu koja je ubila njujorškog policajca Briana Murraya
01.01.2020. u 19:16
get url
text

Vladajuća stranka u Hrvatskoj HDZ danima objavljuje snimke poznatih ljudi koji podržavaju njihovu kandidatkinju na predstojećim predsjedničkim izborima u ovoj zuemlji – Kolindi Grabar-Kitarović, kako bi mobilizirali glasače.

Tako su danas iz HDZ-a na svom službenom Twitteru i Facebooku objavili snimku u kojoj Kolindu podržava Julienne Bušić, supruga Zvonka Bušića, hrvatskog nacionaliste koji je 1976. godine u Americi oteo putnički avion i postavio eksplozivnu napravu koja je ubila njujorškog policajca Briana Murraya.

"Julienne Bušić: Broj 2 – kao pobjeda! Victoria – ZA Kolindu!", stoji u opisu snimke.

Na snimci Julienne Bušić drži dva prsta u zraku.

"Dam dva prsta za Kolindu", govori Bušić, a onda nešto slično tome ponovi i na engleskom jeziku.

"Viktorija, pobjeda", kaže se na kraju snimke.

Julienne Bušić je u SAD-u učestvovala je u otmici putničkog aviona sa suprugom i trojicom muškaraca.

Avion je iz New Yorka letio za Chicago, a otmičari su posadi i putnicima prijetili bombom.

Avion nije sletio u Chicago, nego je pod prijetnjama let nastavio do Londona, iznad kojeg su bacali letke tražeći neovisnost Hrvatske od Jugoslavije.

Otmičari su se predali, a iako se eksploziv kojim su prijetili na letu pokazao lažnim, odnosno iako se samo radilo o ekspres loncu, njihova otmica rezultirala je jednom žrtvom.

Naime, njujorški policajac Brian Murray, član pirotehničarske ekipe, poginuo je, a još trojica njegovih kolega su ranjena dok su pokušavali deaktivirati eksploziv koji su ostavili u ormariću na stanici u New Yorku.

Zvonko Bušić i Julienne Bušić osuđeni su na doživotni zatvor s mogućnošću pomilovanja nakon 10 godina odslužene kazne. Julienne je pomilovana 1989. godine, a njen suprug u Hrvatskoj 2013. počinio je samoubistvo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.