open-navfaktor-logo
search
Bledski forum
Dačić: Bajka je da će Srbija u BRICS i SCO, ona želi u EU i osuđuje napad na Ukrajinu
Srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić u utorak je rekao da je bajka da će se Srbija pridružiti BRICS-u ili Šangajskoj organizaciji za saradnju (SCO), naglašavajući kako ona želi biti članica Evropske unije te osuđuje ''napad na Ukrajinu''.
29.08.2023. u 20:35
get url
text

- Stvarno vjerujete u te bajke da ćemo mi pristupiti BRICS-u ili Šangajskoj organizaciji? To je bajka, to nije realno - rekao je Dačić na Bledskom strateškom forumu, na panelu o zapadnom Balkanu. Riječ je o dvije organizacije koje okupljaju Rusiju, Kinu i Indiju, uz niz drugih zemalja, te se smatraju antipodom zapadnim integracijama. 

- Srbija je u Evropi i mi želimo biti članica EU-a, to je valjda normalno - kazao je Dačić. 

Kritizirao je zapadne zemlje što Srbiji prigovaraju zbog "istočne orijentacije", a same imaju "milion puta" veći promet s Rusijom i Kinom od Srbije. 

Dačić je rekao kako Srbija "naravno osuđuje napad na Ukrajinu, kao i kršenje teritorijalnog integriteta", kao što Beograd očekuje da zapadne zemlje osude kršenje teritorijalnog integriteta Srbije, prenosi Hina.

Istaknuo je kako Srbija ''nije više opredijeljena istočno od Slovenije'' u koju je ruski predsjednik Vladimir Putin došao ''otvarati spomenike''. 

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel dan ranije je na Bledu rekao da EU i zemlje kandidatkinje do 2030. moraju biti spremne za proširenje. Dačić je u utorak kazao kako ne vjeruje u to, iako bi bio radostan da je to istina. 

- Bio bih radostan da ste ovoliko pažnje posvetili devedesetih, prije rata, jer ga možda ne bi bilo - rekao je srbijanski šef diplomatije, pa nastavio kako je tada "evropska ideja mogla biti supstitut za jugoslovensku ideju". 

Dačić je, kao neko "ko je 20 godina u priči o evropskim integracijama", naglasio kako EU treba tačno reći šta zemlje kandidatkinje trebaju učiniti. 

- Sto puta sam slušao to – srušite Miloševića, ok. Uhapsite Miloševića, uhapsite Karadžića, uhapsite Mladića - nabrajao je Dačić uvjete koji su davani Srbiji, a koji, prema njemu, nisu rezultirali približavanju članstvu.

Kad je riječ o BRICS-u, za razliku od Dačića, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS-a Milorad Dodik smatra da EU ima alternativu te da Bosna i Hercegovina treba poslati zahtjev za prijem u BRICS, jer bi tamo prije bila primljena nego u EU.

VEZANI TEKST - Dodik: BiH treba poslati zahtjev za prijem u BRICS, prije bi bila primljena nego u EU 

- S obzirom na to da se iz Brisela ispostavljaju uvijek novi i nejasni uvjeti za prijem u Evropsku uniju, smatram da Bosna i Hercegovina treba da podnese zahtjev za članstvo u BRICS (grupa svjetskih ekonomija Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike). Vjerujem da bi bila primljena prije nego u EU - naveo je Dodik.

Najavio je da će narednih dana "predstavnici institucija iz RS-a poslati organima Bosne i Hercegovine prijedlog da se razmotri takva inicijativa".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.