open-navfaktor-logo
search
Beograd
Ćorović pred Prekršajnim sudom jer je gađala jajima Mladićev mural
U Prekršajnom sudu u Beogradu 22. marta održano je ročište protiv aktivistkinje Aide Ćorović, koja je pred sud pozvana zbog optužbi za kršenje javnog reda i mira.
22.03.2022. u 13:18
get url
text

Ćorović je u novembru 2021. godine gađala jajima mural Ratku Mladiću, osuđeniku za ratne zločine. Mladićev mural u centru Beograda stoji od jula 2021. godine.

Ona je pred početak ročišta novinarima rekla da se ne osjeća krivom i da se u obrazloženju poziva na sud navodi da je "gađala zgradu i psovala policajce".

- Ja sam zajedno sa Jelenom (aktivistkinjom Jelenom Jaćimović) napravila jedan simbolički gest vezano za osuđenog ratnog zločinca i država treba da sudi onima koji to rade (crtaju murale), a ne meni koja ukazujem na takav problem u ovoj zemlji - rekla je Ćorović za televiziju N1.

Naglasila je i da neće platiti kaznu, ukoliko bude osuđena, prenosi RSE.

Aida Ćorović je 9. novembra 2021, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, u znak protesta bacila nekoliko jaja na mural Ratku Mladiću, zbog čega je privedena.

Prethodno je policija zabranila akciju uklanjanja murala koju su najavili nevladini aktivisti, uz obrazloženje da postoji opasnost od međusobnog fizičkog sukoba (pristalica i protivnika najavljenog skupa).

Aida Ćorović je nakon protesta nevladinih organizacija i građana iste večeri puštena na slobodu.

Mural sa likom Ratka Mladića u centru Beograda osvanuo je tokom ljeta 2021, mjesec dana nakon što je u Hagu osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini.

I pored rješenja komunalnih službi, i dalje nije uklonjen.

Svi pokušaji da bude prekrečen ili oštećen su propali jer ga neidentifikovani muškarci u roku od nekoliko sati vraćaju u prvobitno stanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.