open-navfaktor-logo
search
Washington
Borrell: Ishod rata u Ukrajini bit će odlučen ovog proljeća i ljeta
14.03.2024. u 22:27
get url
text
Josep Borrell
Josep Borrell
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je danas nakon sastanaka u Washingtonu da osiguranje nove podrške Ukrajini ne može čekati jer će ishod rata u Ukrajini biti odlučen ovog proljeća i ljeta.
Usred sumnji oko nastavka američke vojne pomoći Kijevu, Borrell je rekao novinarima da je njegova poruka za kreatore američke politike bila da "šta god da se mora učiniti, mora se učiniti brzo".
- To je istina za nas. Moramo ubrzati. Moramo povećati našu podršku, učiniti više i brže. Zato povećavamo naše industrijske odbrambene kapacitete. A to vrijedi i za SAD - rekao je Borrell, prenosi Reuters.
On je kazao da će idući mjeseci biti odlučujući.
- Mnogi analitičari očekuju veliku rusku ofanzivu ovog ljeta, a Ukrajina ne može čekati do rezultata sljedećih izbora u SAD-u - dodao je.
Predsjednik SAD-a Joe Biden, demokrata, podržava vojnu pomoć Ukrajini od ruske invazije, dok njegov vjerovatni republikanski protivnik na američkim izborima 5. novembra, bivši predsjednik Donald Trump, ima više izolacionistički stav.
Predsjedavajući republikanskog Zastupničkog doma Mike Johnson, Trumpov saveznik, do sada je odbijao da raspiše glasanje o zakonu koji bi Ukrajini omogućio 60 milijardi dolara više.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.