open-navfaktor-logo
search
Ruski predsjednik
Putin o eventualnom nuklearnom sukobu: Oružje postoji da bi se koristilo
Rusija je i dalje u stanju borbene pripravnosti i potpuno je spremna za nuklearni rat, ali trenutno ne ide sve prema tome, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.
AUTOR: Rusija-1
13.03.2024. u 07:58
get url
text
Vladimir Putin
Vladimir Putin
U intervjuu državnim medijima, Putin, koji je pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu i koji je gotovo siguran da će pobijediti na predsjedničkim izborima od 15. do 17. marta, rekao je da će Rusija biti spremna upotrijebiti nuklearno oružje ako njen suverenitet bude ugrožen.
- S vojno-tehničke tačke gledišta, mi smo, naravno, spremni - rekao je Putin televiziji Rusija-1 i novinskoj agenciji RIA, odgovarajući na pitanje je li zemlja zaista spremna za nuklearni rat.
Kazao je da Sjedinjene Američe Države razumiju da će Rusija, ako rasporedi američke trupe na ruskom teritoriju, ili u Ukrajini, taj korak tretirati kao intervenciju.
- U SAD-u ima dovoljno stručnjaka na području rusko-američkih odnosa i na području strateškog suzdržavanja. Stoga ne mislim da ovdje sve ide prema tome (nuklearnom sukobu), ali mi smo spremni za to - rekao je Putin.
Podsjetio je kako je upotreba nuklearnog oružja navedena u nuklearnoj doktrini Kremlja, čija politika utvrđuje okolnosti u kojima bi Rusija mogla upotrijebiti svoje oružje.
- Oružje postoji da bi se njime koristilo. Mi imamo svoje principe - rekao je Putin.
Putin je izjavio i da je ulazak Finske i Švedske u NATO "besmislen korak" te da će Rusija rasporediti trupe i sisteme za uništenje na finskoj granici nakon što se Finska pridruži savezu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.