open-navfaktor-logo
search
Na meti i Moskva
U ukrajinskim zračnim napadima pogođena dva pogona za gorivo u Rusiji
12.03.2024. u 10:32
get url
text
FOTO: Screenshot/The Telegraph
Rusija je rano u utorak saopćila da su dva pogona za gorivo u regionima Orel i Nižnji Novgorod pogođena u masovnim ukrajinskim zračnim napadima koji su pogodili i druge regione, uključujući glavni grad Moskvu.
- U jutarnjim satima bespilotne letjelice napale su industrijsku zonu Kstovo, objekat kompleksa za gorivo i energetiku. Sada specijalne službe rade na mjestu događaja, koristeći sve potrebne snage i sredstva da lokalizuju požar na jednom od postrojenja za preradu nafte - naveo je guverner Nižnjeg Novgoroda Gleb Nikitin na Telegramu.
Rafinerija LUKOIL-Nižegorodnjefteorgsintez koja pripada ruskoj multinacionalnoj kompaniji za naftu i prirodni gas Lukoil objavila je da je rad postrojenja u gradu Kstovo, koji se nalazi oko 450 kilometara istočno od Moskve, privremeno zaustavljen "zbog incidenta".
Državna novinska agencija RIA objavila je da su ruske željeznice saopćile da vatrogasni voz učestvuje u gašenju požara u krugu rafinerije.
- Još jedno postrojenje za gorivo i energiju pogođeno je u gradu Orel tokom napada dronom - naveo je guverner Andrej Kličkov na Telegramu.
Orel se nalazi oko 368 kilometara jugozapadno od ruske prijestolnice.
- U Orelu su otklonjene posljedice večernjeg napada dronom. Dim koji nastaje ne predstavlja nikakvu opasnost i posljedica je rada vatrogasnih službi. Nije bilo žrtava - naveo je on.
Ministarstvo odbrane Rusije je saopćilo da je spriječilo napade ukupno 25 bespilotnih letjelica (UAV) u nekoliko regija u zemlji.
U saopštenju se navodi da su sistemi protivzračne odbrane presreli su i uništili dronove iznad teritorija Moskve, St. Petersburga, Belgoroda, Kurska, Brjanska, Tule i Orela.
Ranije objavljeno da je protivzračna odbrana zemlje oborila devet ukrajinskih projektila iznad Belgorodske oblasti.
Ukrajinske vlasti još nisu komentirale ove izvještaje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.