open-navfaktor-logo
search
Hibridni napadi
Američka ambasadorica u NATO-u: Na Zapadnom Balkanu vidimo "klasično rusko djelovanje", krajnji cilj je destabilizacija
AUTOR: Euronews
02.04.2024. u 21:57
get url
text
Julianne Smith
Julianne Smith
Američka ambasadorica u sjedištu NATO-a u Briselu Julianne Smith izjavila je u utorak da Rusija klasičnim metodama pokušava destabilizirati regiju Zapadnog Balkana, ali NATO pažljivo prati te akcije i radi sa partnerima na održavanju stabilnosti regiona.
Ove stavove je iznijela u izjavi novinarima, uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, koji se održava u srijedu i četvrtak u Briselu.
- NATO je imao značajno prisustvo na Zapadnom Balkanu. Od 1990-ih, NATO saveznici su činili sve što su mogli da region održe stabilnim. Još imamo svoje vojno prisustvo u regionu, a saveznici iz NATO-a su imali zajedničku posjetu Bosni i Hercegovini, gdje se nalazi misija NATO-a, uz misiju KFOR-a na Kosovu - rekla je Smith, upitana da li je NATO svjestan bilo kakve akcije Rusije , koji ima za cilj destabilizaciju regiona Zapadnog Balkana.
- Kada je riječ o aktivnostima Rusije, već nekoliko godina vidimo njene klasične pokušaje destabilizacije regiona hibridnim napadima. Rusija koristi klasičnu listu alata, s glavnim fokusom na kampanju dezinformacija koja ima za cilj podjele i destabilizaciju. Podjele između saveznika, podjele između SAD-a i partnera u regionu i između evropskih saveznika. Pažljivo pratimo situaciju i radimo sa nizom zemalja članica NATO-a u regionu, od kojih su neke već članice. Također radimo sa državom kandidatom Bosnom i Hercegovinom i pomažemo im da modernizuju svoju vojsku - rekla je Smith.
Dodala je da NATO radi i zadržava fokus na regionu Zapadnog Balkana.
- Ovo se odnosi i na naše praćenje ruskih akcija, generalno, u Evropi i u okruženju. Dakle, ne može se reći da nemamo fokus jer pažljivo posmatramo šta Rusija radi u tom regionu - rekla je ona.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.