open-navfaktor-logo
search
Rezime 2023. godine
Plasman na EURO rukometaša BiH, debakl Zmajica, Izviđač i Grude neprikosnoveni
Za razliku od 2022. godine, protekla godina nije bila toliko turbulentna kada je u pitanju rukomet u Bosni i Hercegovini.
01.01.2024. u 19:26
get url
text

Rukometna reprezentacije BiH krajem aprila se velikom pobjedom u Crnoj Gori plasirala na Evropsko prvenstvo u rukometu koje će se od 10. do 28. januara ove godine održati u Njemačkoj.

Na njega smo otišli u velikom stilu nakon pobjeda nad renomiranim reprezentacijama kao što su Slovenija i Crna Gora.

Zmajevi su tako kvalifikacioni ciklus okončali na drugoj poziciji grupe 7 iza Slovenije sa omjerom od četiri pobjede i tek dva poraza.

Sredinom maja održan je i žrijeb grupa za EP, a izabranici Irfana Smajlagića uoči žrijeba bili su smješteni u treći jakosni šešir s vrlo eminentnim reprezentacijama, pa tako Zmajevi nisu mogli u žrijebu grupe biti spojeni sa selekcijama poput Hrvatske, Srbije, Poljske, Sjeverne Makedonije i Češke.

Voljom žrijeba odlučeno je da će BiH igrati u grupi E protiv: Švedske (aktuelni evropski prvak), Nizozemske i Gruzije.

Nakon ceremonije žrijeba poznato je da će naši rukometaši svoje utakmice u ovoj grupi igrati u gradu Mannheimu.

VEZANI TEKST - Trijumf u Podgorici: Rukometaši BiH izborili plasman na Evropsko prvenstvo!

Mečevi će biti održani u sjajnoj SAP Areni koja prima 13.200 gledatelja.

Prvi duel na smotri najboljih evropskih selekcija ćemo igrati protiv aktuelnih prvaka Evrope Šveđana, a utakmica će biti odigrana 11. januara 2024. godine.

Dva dana kasnije (13. januara) ćemo igrati sa debitantom Gruzijom, dok ćemo grupnu fazu okončati duelom sa odličnom reprezentacijom Nizozemske 15. januara.

Iz svake od grupa dalje će proći po dva prvoplasirana tima koji će formirati dvije nove grupe sa po šest reprezentacija, dok će iz novoformiranih grupa dvije prvoplasirane selekcije izboriti plasman u polufinale Evropskog prvenstva.

Bit će to ukupno 16. evropsko prvenstvo u historiji, a treće na kojem će nastupati čak 24 selekcije.

Prvenstvo će se igrati u šest gradova, a to su Dusseldorf, Keln, Berlin, Hamburg, Mannheim i Minhen. Posebno je zanimljiv fudbalski stadion Merkur Spiel-Arena u Dusseldorfu koja prima 50.000 gledatelja, a gdje će se također igrati rukometna utakmica.

Nema sumnje da će naša selekcija na ovim utakmicama imati ogromnu podršku navijača koji će davati krila izabranicima Irfana Smajlagića kako bi ostvarili što bolji rezultat.

Treba spomenuti i da su Zmajevi godinu završili ubjedljivim porazom od Češke u prijateljskoj utakmici odigranoj u Brnu rezultatom 30:18 (5. novembar).

Rukometaši BiH će generalnu probu za Evropsko prvenstvo imati na jakom turniru u Švicarskoj. Zmajevi će učestvovati na jubilarnom 50. Yellow Cupu koji će biti održan od 4. do 6. januara. Na njemu će učestvovati i Rumunija, Argentina, te selekcija domaćina, a susreti će biti odigrani u Axa Areni u Winterthuru.

Nakon završetka turnira izabranici Irfana Smajlagića će otputovati u Mannheim.

Kada je u pitanju ženska rukometna reprezentacija BiH, došlo je do promjene na selektorskoj poziciji.

Na klupu BiH stigao je Adnan Bašić, a pod njegovim kormilom Zmajice su neslavno započele kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se ove godine održati u Austriji, Mađarskoj i Švicarskoj. Bh. rukometašice su u prva dva kola ubjedljivo poražene od Rumunije i Hrvatske.

VEZANI TEKST - Adnan Bašić: Velika je čast biti selektor, bez obzira na kritike koje RSBiH trpi, ima tu i pozitivnih stvari

Kvalifikacije će se nastaviti krajem februara i početkom marta, kada rukometašicama BiH predstoji dvomeč sa Grčkom. U posljednja dva kola BiH dočekuje Rumuniju (3. aprila), te gostuje u Hrvatskoj (7. aprila). Na EP plasirat će se po dvije najbolje ekipe iz osam grupa, te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Što se tiče klupskog rukometa u našoj zemlji titulu prvaka u muškoj kategoriji osvojila je ekipa Izviđača.

Za Izviđač je ovo deveta titula prvaka Bosne i Hercegovine i jedna su od najtrofejnijih ekipa u našem sportu. Skauti su do titula dolazili u sezonama: 1999/2000, 2001/2002, 2003/2004, 2004/2005, 2015/2016, 2017/2018, 2018/2019 i 2020/2021. i 2022/2023. U vitrinama imaju i tri Kupa Bosne i Hercegovine (1998/1999, 2001/2002. i 2021/2022. godine).

Kada je u pitanju ženska kategorija, Grude su osmi put postale prvakinje BiH u rukometu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.