open-navfaktor-logo
search
Skandal u PLBiH
Nacionalizam u Trebinju: Rukometaš Leotara psovao "balijsku mater" igraču Bosne
Rukometaši Leotara večeras su u Trebinju savladali Bosnu iz Visokog sa 29:28 u 15. kolu Premijer lige BiH.
23.12.2020. u 21:35
get url
text

Ipak, meč je obilježio incident nakon završetka susreta, kada je, kako tvrde gosti iz Visokog, jedan domaći rukometaš njihovom igraču psovao "balijsku mater".

Iz RK Bosna su se oglasili na svom Facebook profilu, a saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Povodom nemilih scena na kraju utakmica Leotar - Bosna Vispak, dužni smo se obratiti javnosti i pozvati Rukometni savez BiH da reaguje na nacionalističke ispade. Sa RK Leotar imamo izuzetno dobre i korektne odnose, ali ponašanje igrača sa brojem sedam Aleksandra Milojevića, nakon utakmice u Trebinju je za svaku osudu i nadamo se da će i trebinjski klub reagovati na ono što je Milojević uradio.

Naime, Milojević je našem igraču Mahiru Buriću nakon utakmice uputio riječi: "Je... ti mater balijsku" i to je više puta ponovio.

Ovakvim stvarima nije mjesto na sportskim terenima i nacionalizam se ne smije ispoljavati, pogotovo od samih učesnika sportskih događaja. Pozivamo RSBiH i komesara lige da reaguju na ovo, a nadamo se da je i delegat Samir Suljević ovo zabilježio u svom izvještaju sa utakmice - napisli su iz RK Bosna.

I igrači RK Bosna zajedničkom izjavom pozvali su na zastavljanje nacionalizma na sportskim terenima.

- Žalosno je šta se dešava na sportskim igralištima i da sudije Kulović i Škaljić imaju EHF značku, kojom se šepure. Mi smo večeras pokradeni, a doživjeli smo i da nas Milojević vrijeđa na nacionalnoj osnovi. Srećom, u RK Leotar i oko kluba postoje normalni ljudi, koji su nam se izvinjavali i za poteze Milojevića, ali i za suđenje.

Svi igrači i stručni štab Leotara, kao i ljudi sa tribinama, pretpostavljamo Uprava kluba, su nam čestitali na borebnosti i moramo reći još jednom: izvinjavali se za ono što smo doživjeli na terenu a to je sramotno suđenje i krađa - poručili su igrači Bosne u zajedničkoj izjavi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.