open-navfaktor-logo
search
Janković o realnosti
Za mlade Zmajeve nastupaju igrači koji "razmišljaju o drugim reprezentacijama", ko uslovljava talente da ne igraju za BiH?
Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je na Grbavici od Francuske (2:1) u meču 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.  
14.10.2023. u 14:42
get url
text

Naši momci bili su blizu velikog boda, ali su Francuzi u 92. minuti došli do trijumfa.

Igor Janković, selektor mladih Zmajeva, između ostalog nakon meča je dao  zabrinjavajući komentar.

- Treba uzeti u obzir da su Amar Dedić i Benjamin Tahirović još uvijek U-21 reprezentativci, Jašić, Bajraktarević i svi momci iz inostranstva stopirani su da ne mogu baš tako lako izvaditi naše dokumente. Savez je uradio sve sa svoje strane, jednostavno ih uslovljavaju da ne igraju za našu reprezentaciju i to nama puno fali.

Mi imamo igrače koji igraju ovdje, a razmišljaju o drugim reprezentacijama. Nama je jako teško radi ovdje, sprecifična smo država, ali ja ću se potruditi dok god sam selektor BiH da igraju oni koji vrijede i oni koje žele i koji punim srcem igraju za ovu državu - kazao je Janković.

Posljednji primjer odlaska iz mlade repezentacije BiH su Silvio Ilinković i Zinedim Smajlović. Veznjak Rijeke u septembru je odlučio da se ne odazove na poziv Jankovića, te ga je obavijestio da želi igrati za Hrvatsku. Međutim Ilinković je "izvisio" i nije dobio poziv selektora U-21 Hrvatske za posljednje okupljanje.

VEZANI TEKST - Zbog Hrvatske odbio BiH, sada ostao bez poziva za Grčku i Bjelorusiju

Ilinković je dobijao poziv u sve selekcije naše zemlje, od U-15 do U-21. Šansu je dobijao gotovo uvijek i svi su vjerovali da je potencijal i za A reprezentaciju, međutim odlučio je promijeniti reprezentativni dres.

Sa druge strane, stoper Leccea je bio na septembarskom okupljanju mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine. Dobio je poziv selektora Jankovića za mečeve protiv Slovenije i Austrije, ali nije upisivao minutažu. Nakon toga je odlučio da nastupa za mladu reprezentaciju Švedske.

- Bilo je to razočarenje. Nije bilo baš onako kako se razgovaralo prije mog izbora, ali ne želim da ulazim u dalje detalje. Svakako je nešto više u pitanju. Teško je bilo prvobitno prihvatiti ponudu Bosne i Hercegovine jer osjećam mnogo toga i prema Švedskoj baš kao i prema BiH. Sada sam ovdje i to je to - izjavio je Smajlović prije nekoliko dana za Švedske medije.

Janković je sinoć pričao ono o čemu mnogi ne žele govoriti, te priznao ono o čemu većina šuti. Nekoliko igrača je posljednjih godina "otišlo" iz omladinskih selekcija BiH, ali nisu se proslavili u novim "nacionalnim grbovima".

Jedan od primjera svakako je i Denis Alijagić. Fudbaler rođen u Pragu nastupao je za selekcije BiH od U-16 do U-19, da bi promijenio nacionalni dres i zaigrao za Češku.

Međutim, na posljednjim okupljanju napadača Brna nema na spisku, a i njegov razvoj karijere nije tako onako kako se očekivalo.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.