open-navfaktor-logo
search
Komentar kola
Vladimir Ilić: Slobodi znači povratak na Tušanj, navijači Želje moraju biti strpljivi, ovo su problemi FK Sarajevo
Vladimir Ilić, trener Krupe, za Faktor je prokomentarisao susrete 22. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu, koji su na programu bili proteklog vikenda.
14.03.2023. u 18:36
get url
text

Ilić je sa svega 21 godinom prije dvije sezone sezone dobio priliku da predvodi tim u Premijer ligi nakon iznenadnog odlaska Velimira Stojnića.

Danas 24-godišnjak i dalje je šef stručnog štaba Krupe sa kojom je prošle sezone postao prvak Prve lige Republike Srpske, međutim zbog problema sa licencom nije klub nije izborio plasman u Premijer ligu, a umjesto njih u elitni rang bh. fudbala ušla je Sloga iz Doboja.

Ove sezone Krupa je poslije 18 kola lider Prve lige RS, a Ilić se nada da bi se eventualnim osvajanjem drugog ranga bh. fudbala ovaj put plasirali u Premijer ligu.

- Ja se iskreno nadam da hoćemo s obzirom da smo neke od administrativnih stvari riješili. Zaslužujemo da budemo u Premijer ligi s obzirom na rezultate u posljednje vrijeme. Kao uposlenik ovog kluba se iskreno nadam da ćemo u narednoj godini igrati Premijer ligu - kazao je Ilić pa prokomentarisao dešavanja sa premijerligaških terena proteklog vikenda:

Igman - Zrinjski 0:3

Zrinjski gdje je stao na kraju prošle, to je nastavio u ovoj polusezoni, adekvatno su dopunili tim. Vidi se da su birali pojačanja koja su im nedostajala nakon odlaska nekoliko igrača tako da Zrinjski u ovom trenutku izgleda identično moćno kao što je izgledao u prošloj polusezoni ali sa još nadograđenim mogućnostima da se ugrozi protivnički gol.

Igman je uradio jako dobre stvari kada je u pitanju prijelazni rok. Doveo je trenera sa iskustvom vođenja različitih timova u Premier ligi i sa te strane mislim da su se jako dobro pojačali. Kada je u pitanju igrački kadar oni su i u prvoj polusezoni imali dobar kadar. Sada su to osvježili dolaskom nekoliko igrača, prije svega Ahmetovića i Oremuša. Slobodno mogu da kažem da su ravnopravni sa ostalim konkurentima za opstanak u društvu najboljih.

Sloboda – Leotar 2:1

Nije isto kada domaće utakmice igrate na Tušnju ili u naprimjer u Banovićima ili bilo kojem trećem terenu. Jasno je da je Tušanj sam po sebi izaziva neku blagu nelagodu protivničkim igračima. Kada dođu tamo s obzirom i na navijanje i pune tribine, kao i na dobar teren na kojim se ranije nisu susreli. Sigurno da je to značilo Slobodi kada je u pitanju igranje na svom terenu. Sa druge strane, fudbaleri Slobode bili su pod psihološkim pritiskom, ali uspjeli su se izboriti sa time i pobijediti u jako bitnoj utakmici protiv direktnog konkurenta. U jednom trenutku ste 12., nakon narednog kola osmi i to samo pokazuje koliko je u ovom trenutku neizvjesna liga.

Borac – Tuzla City 3:0

Borac je bio apsolutno dominatan protiv Tuzla Cityja. Jedna od najboljih partija Borca kada je u pitanju ekipa koju predvodi Vinko Marinović, ali svakako ono što je mene iznenadilo jeste loša izvedba Tuzla Cityja koja se nije adaptirala ili na teren ili na protivnika. Jednostavno bili su bezidejni u toj utakmici i mislim da je Borac u toj susretz zasluženo slavio. Nisam mislio da će Borac tako lagano izaći na kraj sa Cityjem, očekivao sam veći otpor Tuzlaka s obzirom na igraki kadar koji u ovom trenutku posjeduje ali i trenera Bošnjakovića. Tako da u ovom trernutku možemo konstatovati da je Tuzla City u borbi za premijerligaški status.

Posušje – Široki Brijeg 0:1

Kada pogledamo stanje na tabeli rekli bi da je ovo očekivana pobjeda Širokog Brijega. Sa druge strane, znamo kako Posušje zna da odigra na domaćem terenu tako da za mene lično očekivao sam da će Posušje mnogo više pružiti u ovoj polusezoni, generalno i u borbi sa direktnim konkurentima i sa ekipama iz vrh. U ovom trenutku nisu pokazali zavidan nivo igre. Da li je tome doprinio vjetar ili teren, ali svi mi očekujemo od Posušja u ovom trenutku s obzirom na kvalitet igračkog kadra koji posjeduju.

Sarajevo – Velež 0:1

Sarajevo je u ovoj polusezoni tri puta bilo domaćin na tri razičita terena, i sigurno to ne prija nikome, ni trenerima ni igračima FK Sarajevo To je evidentno jedan od problema. Drugi problem je to što je Sarajevo jako puno promijenilo tim u odnosu na prvu polusezonu i znamo kada se ekipa znatno promjeni za to je potrebno vrijeme i jednostavni je sve to nemoguće uigrati u istom trenutku. Promjena šefa stručnog štaba, neslaganje novog trenera sa dijelom navijača Sarajeva koje traje od njegovog imenovanja sigurno stvara jednu negativnu atmosferu unutar i oko kluba.

Kada sve te stvari uzmemo za obzir, za očekivati je da neki rezulati neće ići u korist Sarajeva, kao što je susret protiv Veleža. Možda je Sarajevo i bilo bliže u toj utakmici da osvoji tri boda, ali jedna nespretna reakcija golmana i poslije toga dobra defanzivna organizacija dovelo je do toga da je Velež osvojio tri boda. Da li je to bilo zasluženo ili ne ostaje da procijenimo sami. Definitvno atmosfera u i oko kluba nije na nivou na kojem bi trebala biti i negdje u tome možda i leži ključ loših rezulata u proteklom periodu.

Sloga  - Željezničar 0:1

Teren je diktirao da će utamica biti tvrda, sa malim brojem šansi. Ideja Sloge bila je da ne primi gol, kao i Željezničara i ako ko uspiju da postigne jedan to bi bilo odlično. To se i dogodilo kada je Santos pred kraj meča u 81. minuti pogodio iz jedne lijepe akcije gdje su učestovali i Hožić i štilić. Sada vidimo koliko je Štilić bitan za igru Željezničara i koliko je nedostajao u prethodnim utakmicama, kao i koliko se Željezničar mučio kada njega nije bilo da da završni pas koji je dao upravo Santosu za postizanje gola. Sa te strane jako bitna tri boda za Željezničar za borbu u Evropu i ja se nadam da će oni svoje ciljeve kao i svi ostali klubovi ispuniti u ovoj sezoni.

Dolazak Hodžića i Krpića sa takvim karijerama je dobra stvar za naš fudbal, pogotovo kada se jedan Hodžić vrati Željezničar. Ali ako pogledam u dublju analizu onda moramo reći da Hodžić nije igrao u proteklom periodu i da navijači Želje moraju biti strpljivi po pitanju njega. Treba mu adaptacija na tim i sigurno da kako vrijeme bude odmocali Željo će biti sve bolji s obzirom na ofanzivni kvalitet koji u ovom trenutku imaju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.