open-navfaktor-logo
search
Finansijska kriza
Vlada Španije pomogla Barceloni, pa šokirala Katalonce
Koronavirus je zaustavila gotovo sve, pa i svijet sporta.
05.05.2020. u 17:26
get url
text

Vrlo brzo nakon prekida prvenstava nastupili su i prvi finansijski problemi. Neki klubovi su se bolje snašli, a nekima je kriza napravile velike probleme.

Osam španskih prvoligaša moralo je zatražiti pomoć tamošnje vlade kako bi isplaćivali plaće za svoje zaposlenike.
Među njima su Barcelona, Atletico Madrid, Sevilla, Alaves, Valencia, Espanyol, Granada i Osasuna, a osim njih isto je napravilo i deset drugoligaša, pet ženskih klubova i više njih iz nižih rangova.

Država im je spremno uskočila u pomoć, ali to bi ih moglo i skupo koštati. Kako piše španski AS, zbog toga što su prihvatili pomoć od države neće moći pristupiti tržištu transfera ovoga ljeta. Prijelazni rok za njih neće biti zatvoren, ali bit će im gotovo nemoguće kupiti igrače.

Španska vlada će im nadgledati sve finansije i svakom će posebno odobriti ili odbiti pojedinačne transfere. Navodi se kako će većinu onih dolaznih stopirati, jer nema smisla da s jedne strane klubovi mole pomoć države i troše poreski novac, a s druge strane kupuju skupe igrače.

To će najviše naravno pogoditi navedene prvoligaše koji će se, ako žele dovesti pojačanje, morati okrenuti nekim drugim kombinacijama kao što su posudbe ili zamjene igrača za igrača.

Prodaja igrača će im vjerovatno biti dozvoljena, ali teško da će nekoga prodavati bez mogućnosti da se kupi adekvatna zamjena.

Stoga, u posljednje vrijeme sve su glasnije priče o razmjeni Barcelone i Juventusa. U nju bi mogao biti uključen i naš Miralem Pjanić, koji bi iz Torina mogao preseliti na Nou Camp, a iz Barce u Juve trebao bi doći Ivan Rakitić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.