open-navfaktor-logo
search
Sve za fotelju
Vico Zeljković za dvije godine potrošio dva selektora, Zvjezdan Misimović se opet sakrio
Ivaylo Petev više nije selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine. Faruk Hadžibegić novi selektor Zmajeva. Savez smijenio Faruka Hadžibegića... I tako ukrug.
23.06.2023. u 22:01
get url
text

VEZANI TEKST - Ćevapčići, pljeskavice i ne možemo da trčimo: Zmajevi dotakli dno; Hadžibegiću, povedi i Misimovića

Godine i mjeseci prolaze, selektori se mijenjaju, a oni koji bi trebali odgovarati za svoje greške i dalje sjede u udobnim foteljama. Konkretno, članovi Izvršnog odbora FSBiH, čije ruke u zraku odobravaju izbor selektora. Njih 15, predvođeni prvim "među jednakima" - Vicom Zeljkovićem.

Zeljković je sredinom marta 2021. godine zvanično ustoličen na poziciju prvog čovjeka bh. fudbala. Dvije godine i tri mjeseca kasnije već je potrošio dvojicu selektora. Prvo Peteva, a potom i Hadžibegića.

I Petev i Hadžibegić došli su uz blagoslov Zvjezdana Misimovića, direktora reprezentacije. Posebno se to odnosi na izbor Bugarina, kojeg je Misimović podržao u konkurenciji sa Sergejom Barbarezom. Većina sportske javnosti u našoj zemlji protivila se takvom potezu nekadašnje desetke Zmajeva, koja je na taj način "zabila nož u leđa" i Barbarezu, ali i Emiru Spahiću, koji je bio zadužen da sa njim obavlja razgovore sa kandidatima i čiji je prijedlog bio Barbarez.

Misimović se krio "u mišiju rupu" kada Petev nije imao rezultata, a sve što je dobro u i oko reprezentacije pripisivao bi kao svoje zasluge. Mnogi će reći kako je to licemjerno, ali valjda on tako funkcioniše...

I sada se događa isto. Misimović će se opet sakriti od očiju javnosti, pobjeći u Ameriku ili neku egzotičnu destinaciju i uživati u godišnjem odmoru. Istovremeno, mediji će nagađati o imenima, a na kraju će biti izabran onaj trener za kojeg se odluči prvi čovjek našeg fudbala. Isto, kao što je postignut "sporazumni raskid" sa Hadžibegićem. Prvi "među jednakima" je bez zasjedanja Izvršnog odbora i bez glasova preostalih 14 članova fudbalske vlade presudio Hadžibegiću.

No, to preostale članove IO ne amnestira od krivice. Jednako odgovorni za rezultatski krah Zmajeva su i oni koji su svojim glasovima izabrali Hadžibegića.

Koliko je bilo pogubno ostaviti Faruka na klupi Zmajeva, još pogubnije je to što će Misimović ostati na funkciji direktora A reprezentacije, a da će članovi IO predvođeni prvim "među jadnakima" ponovo birati novog selektora. Uostalom, tribine Bilinog polja u susretu protiv Luksemburga poručile su da Hadžibegić nema podršku, ali su isto tako "izlazna vrata" pokazali i predsjedniku Zeljkoviću, koji je očito izignorisao glas navijača.

VEZANI TEKST - Oglasio se Faruk Hadžibegić nakon što je dobio otkaz na klupi Zmajeva

Za kraj, vratimo se na početak. Ruku na srce, ako ćemo iskreno i pošteno, Faruk Hadžibegić i nije trebao biti izabran za selektora BiH. Ali kada je već izabran, sa njim u stručni štab su trebali doći autoriteti, fudbalska imena koja uživaju ugled među igračima i sportskoj javnosti. Kakvi su recimo Spahić, Elvir Bolić, Vedad Ibišević...

Ako pogledamo selekciju Hrvatsku gdje Zlatku Daliću asistiraju Ivica Olić, Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka, doskorašnji reprezentativci, onda je nemoguće da se dogodi ono na što je ukazao Marko Topić nakon bruke koju su Zmajevi doživjeli protiv Luksemburga, a kada ni selektor Hadžibegić, ni njegov brojni stručni štab nisu vidjeli da je Miralem Pjanić nespreman da odigra više od pola sata.

Na kraju, podsjetimo ko sjedi u Izvršnom odboru FSBiH i ko donosi najvažnije odluke za naš fudbal. Predsjednik je Zeljković, a potpredsjednici Ivan Beus i Irfan Durić. Članovi fudbalske vlade još su: Muhidin Raščić, Midhet Sarajčić, Muris Jabandžić, Azmir Husić, Fuad Čolpa, Ivan Perić, Dragan Soldo, Ivo Ivkić, Milorad Sofrenić, Milorad O. Lale, Miloš Brkić i Žarko Laketa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.