open-navfaktor-logo
search
Prijedlog formata
Sve na jednom mjestu: Koliko će Superliga brojati klubova, koji je sistem takmičenja
Projekat Superlige danas je dobio novi zamah presudom Evropskog suda pravde u Luksemburgu koji je presudio u njegovu korist u tužbi protiv FIFA-e i UEFA-e.
21.12.2023. u 13:25
get url
text

Firma A22, koja ima prava na projekat Superlige, dva sata nakon objave presude objavila je prijedlog formata takmičenja.

Nisu naveli kada bi takmičenje krenulo ni ko ih finansira (prije dvije godine u igri je bio JP Morgan), a prijenos utakmica mogao bi biti besplatan za sve. Fond solidarnosti za klubove koji je ne igraju, kažu u A22, bit će triput veći nego UEFA-in.

Kako će izgledati Superliga?

Zamišljena je u tri razreda, zvjezdanom (star), zlatnom (gold) i plavom (blue). Zvjezdana i zlatna liga imat će po 16 klubova (dvije grupe s po osam klubova), plava 32 kluba (četiri grupe po osam). Dakle, ukupno 64 kluba.

Kakav je sistem Superlige?

Imala bi ligaški dio i nokaut-fazu. U ligi, koja bi trajala od septembra do aprila, igrao bi svako sa svakim kod kuće i u gostima (14 utakmica). U prva dva razreda po četiri kluba iz svake grupe prošla bi u četvrtfinale, u trećem razredu po dva iz svake grupe. 

VEZANI TEKST - Superliga dobila spor, šok za Čeferina: Pobijedili smo! UEFA-in monopol je gotov, fudbal je besplatan!

Nokaut-faza sastojala bi se od četvrtfinala i polufinala na dvije utakmice, kao i finala na neutralnom terenu.

Utakmice bi se igrale sredinom sedmice i ne bi utjecale na nacionalna prvenstva.

U Superligi kažu da su otvoreni za sve klubove. Nije poznato koji je ključ za učestovanje u prvom i drugom rangu (vjerovatno bi se tu našli najbogatiji evropski klubovi), dok bi u treći ulazilo 20 od 32 kluba prema rezultatima iz nacionalnih prvenstava.

Finalisti zlatne i plave lige stekli bi pravo napredovanja u viši rang, dok bi dva najlošija kluba iz zvjezdane i zlatne lige ispala u ligu ispod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.