open-navfaktor-logo
search
Kriza na Koševu
Rožman ponovio Dudićevu početničku grešku, hoće li i on platiti ceh?
Fudbaleri Sarajeva su u velikoj rezultatskoj krizi. Izabranici Simona Rožmana igraju neprepoznatljivo, nanizali su četiri uzastopna prvenstvena poraza i ugrozili su plasman u Evropu.
04.03.2024. u 21:50
get url
text

Navijači su s razlogom ljuti, a reakcije na društvenim mrežama su brutalne. Traži se odgovornost onih koji su dobili maksimalnu podršku prilikom za sklapanje tima, a to su trener Simon Rožman i sportski direktor Senijad Ibričić. Dok su u prvom dijelu sezone imali argument za neka lošija izdanja, u zimskom prijelaznom roku dobili su odriješene ruke da slože ekipu po svom izboru.

Novi igrači su dovedeni prije početka priprema, odradili su kompletan ciklus sa saigračima, ali nisu pokazali da su prevaga. Naprotiv, mnogi su mišljenja da su igrače koje su Rožman i Ibričić "precrtali" (Mario Vrančić, Besim Šerbečić, Samir Zeljković, Ivan Borna Jelić-Balta...), bolji od onih koje su u svom mandatu doveli na Koševo. I koji zarađuju veliki novac za naše prilike...

Ne tako davno, tačnije u oktobru 2022. godine, gledali smo slične scene.

Tada je ceh loših rezultata na klupi Bordo tima platio Feđa Dudić (podnio ostavku). On je tog ljeta stigao na Koševo nakon velikog uspjeha sa Veležom. Očekivalo se da će prodrmati Bordo tim i ostvariti velike rezultate, ali na kraju je brzo digao sidro. Pet pobjeda, četiri remija i pet poraza u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a onda eliminacija na prvoj stepenici takmičenja u kojem Sarajevo uvijek ima visoke ambicije, koštale su posla ambicioznog stratega.

VEZANI TEKST - Dudić otkrio zašto je prekrižio Dupovca, Velkoskog, Hebibovića,...

Najtrofejniji trener Veleža u zadnjih 30 godina bio je zapravo jedino moguće rješenje da sjedne na klupu nakon najneuspješnije sezone Sarajeva u zadnjih deset godina. Toliko je loša bila atmosfera da se navijačima nije mililo dolaziti na Koševo. Stigli su u velikom broju jedino u Zenicu gdje su izgubili od Veleža - Feđe Dudića.

Dudić je tada po dolasku na Koševo odmah iznenadio mnoge potezom. 

Kada je došao u Sarajevo, tačnije prije nego što je održao ijedan trening Dudić je napravio potez za koji iskreno ne pamtimo da je iko tako postupio. I ako ostavimo po strani ostale igrače, samo da bi "sklonio" Velkoskog i Dupovca, ponajveća dva imena posljednjih godina, kapitena i zamjenika kapitena, trebalo je imati hrabrosti.

Osim njih sa Koševa su odlukom Dudića otišli i Anel Hebibović, Kerim Palić, Adnan Šećerović i Mirko Oremuš.

Upravo su mnogi zamjerali Dudiću što se olako odrekao nekih igrača i napravio potpunu "čistku".

Na ljeto 2023. godine, svega godinu dana kasnije imali smo istu situaciju, samo druge aktere. Očito je kako je Rožman napravio istu grešku kako Dudić, te da Slovenca isto tako ta "početnička" greška može vrlo brzo koštati.

Ukoliko se Bordo tim ne probudi iz "zimskog sna", plasman u Evropu bit će itekako upitan. Navijači će dobiti novo razočaranje, a bilo ih je mnogo u posljednjih nekoliko godina...

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.