open-navfaktor-logo
search
Trener Bordo tima
Dudić otkrio zašto je prekrižio Dupovca, Velkoskog, Hebibovića,...
Dvije vezane pobjede Sarajeva, što se nije desilo u čitavoj prethodnoj polusezoni, stvorile su među navijačima tima s Koševa euforiju koja dugo nije vladala.
03.08.2022. u 19:58
get url
text

A sve je krenulo zapravo dolaskom Feđe Dudića za kormilo.

Najtrofejniji trener Veleža u zadnjih 30 godina bio je zapravo jedino moguće rješenje da sjedne na klupu nakon najneuspješnije sezone Sarajeva u zadnjih deset godina. Toliko je loša bila atmosfera da se navijačima nije mililo dolaziti na Koševo. Stigli su u velikom broju jedino u Zenicu gdje su izgubili od Veleža - Feđe Dudića.

VEZANI TEKST - Velika čistka u Sarajevu: Dudić prekrižio Velkoskog, Hebibovića, Dupovca, Oremuša...

Mnoge kuloarske verzije kružile su poslije zašto je napustio Mostarce i stigao u klub u kojem je prošao sve moguće kategorije i bio kapiten. Uglavnom epizoda iz Veleža je iza Feđe te u razgovoru za Bosnainfo preporučuje i najvjernijim Veležovcima da počnu tako razmišljati.

- Nakon nekoliko lošijih rezultata mnogi me spominju u Mostaru i porede, to je možda i razumljivo jer su me stvarno ljudi voljeli, međutim svi bi se trebali okrenuti prema naprijed. Besmisleno je razmišljati šta bi bilo kad bi bilo – priča Dudić.

Kada je došao u Sarajevo, tačnije prije nego što je održao ijedan trening Dudić je napravio potez za koji iskreno ne pamtimo da je iko tako postupio. I ako ostavimo po strani ostale igrače, samo da bi "sklonio" Velkoskog i Dupovca, ponajveća dva imena posljednjih godina, kapitena i zamjenika kapitena, trebalo je imati hrabrosti. Oko većine igrača na koje nije računao uprava se slagala, ali dok ih nije ubijedio da se zahvale Dupovcu, to je već teže išlo.

– Predlagao mi je sportski direktor Hadžić da ostane tu kao treća ili četvrta opcija na stoperskoj poziciji, pa da se proba nametnuti. Međutim kazao sam ljudima u klubu da on može biti samo prva ili druga opcija, nikako treća ili četvrta, a s obzirom da prema onome kako želim da igramo njega ne vidim kao prvu ili drugu opciju, da je besmisleno onda da ostaje.

Nije se to nimalo svidjelu Dupovcu, ali ja sam takav čovjek, nemam oraha u džepovima i sve što mislim reći ću ti u lice. Bez vrludanja. Rekao mi je da je on i kod drugih trenera bio tako postrani pa da se kasnije nametao, ali ja neću da radim kako su radili prethodnici i to je tako. Sklonio sam zapravo igrače za koje sam smatrao da su najzaslužniji zašto su "sklonjena" četiri moja prethodnika na klupi – kazao je Dudić i otkrio zanimljivost vezanu za Mersudina Ahmetovića koji je u posljednjem meču protiv Sloge pokazao majstorske kvalitete, zabivši gol petom…

– Za Ahmetovića je bila spremna pozicija u klubu i na meni je bilo da odlučim da li ću ga zadržati ili ne. Ja sam znao koliko je on pozitivan u svlačionici i nije mi bio problem da ostane, ali sam mu iskreno rekao da ga ne vidim kao prvog i drugog napadača. Ne znam da li je mislio da ću i njega "skloniti", ali nisam uopće to imao namjeru. Ukoliko pristaješ da trčiš krugove dok mi igramo na dva gola i da ulaziš ponekad desetak, 15 minuta, evo ostani. Kazao je da pristaje na sve, da mu nije problem i evo sada je čovjek za dvije utakmice, kada imaš takav odnos, napravio više nego u čitavoj prošloj sezoni. Ja sam jednostavno takav, sa mnom svak zna na čemu je, nema laganja i petljanja – rekao je između ostalog Dudić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.