open-navfaktor-logo
search
Klupsko saopćenje
Oglasili se iz Fenerbahčea nakon prekida meča: Vrijeme je za resetiranje turskog fudbala
Autor: Faktor
08.04.2024. u 08:30
get url
text
FOTO: Anadolija
Samo što je počela, sinoćnja utakmica finala Superkupa Turske između Fenerbahčea i Galatasaraya je prekinuta. Povodom toga oglasili su se iz redova Fenera.
Podsjetili su čak i na slučaj od prije devet godina, kada je napadnut autobus s igračima Fenerbahčea nakon gostovanja u Rizeu. 
- Nepravde koje smo doživjeli, zavjere terorističke organizacije, pokušaj ubistva naše fudbalske ekipe nakon gostovanja u Rizeu, pokušaj linča nad našim fudbalerima na zadnjem gostovanju, a sudijskim maltretiranjem je ukradeno naše ligaško prvenstvo.
Jedan od faktora koji nas najviše boli i tjera da preispitamo svoju trenutnu situaciju je taj što je pokušaj ubistva i dalje neriješen. I tadašnja uprava htjela je istupiti iz lige na neko vrijeme, ne igrati na utakmicama i odgoditi ih. Utakmice su nastavljene nakon uvjeravanja s najvažnijih nivoa naše države. "Bez brige, pronaći ćemo kriminalce", govorili su nam tada, a prošlo je devet godina. I dalje nema napretka. Ovo su samo neki od događaja koje sam naveo. Možemo povećati ovaj popis - poručio je u saopćenju Fenerbahčea predsjednik kluba Ali Koc.
Potom su iz redova Fenera podsjetili i na dešavanja nakon utakmice u Trabzonu, kada su navijači napali fudbalere na terenu.
- Dužnosnici kluba i policije nisu poduzeli potrebne mjere opreza od početka utakmice koja je sigurno bila visokorizična. Hajde, nisu, ostavimo to po strani. Uprkos tome, napetost s početka utakmice i nastavak rasta tenzija... Zar to uopće nisu osjetili? Zar nisu shvatili da bismo barem trebali poduzeti potrebne mjere opreza u drugom poluvremenu? Ne, nisu ih poduzeli. Iskusni državni službenici i policajci lako su mogli naslutiti gdje bi utakmica mogla ići. Zar nisu osjetili? Zar nisu osjetili? Na ovo treba odgovoriti. Činjenica da su najviši predstavnici naše države u tom gradu izazvali ovaj incident nikako nije događaj za olako shvatiti. Vidimo da je do sada bio ozbiljno potcijenjen.
Vrijeme je za resetiranje turskog fudbala - dodaje se u saopćenju Fenerbahčea.
Podsjetimo, Galatasaray je poveo u prvoj minuti, a prvi napad na utakmici u pogodak je pretvorio Mauro Icardi. 
Dok je trajala provjera pogotka, igrači Fenerbahčea dobili su signal da napuste teren, što su i učinili uputivši se prema svlačionicama.
Fenerbahče na finale Superkupa nije doputovao s prvim timom, već sa 11 juniora.
Galatasarayu će u konačnici pripasti trofej.
Iz Fenera su prije utakmice imali dva zahtjeva. Prvi je da se finale igra u nekom drugom terminu, a drugi da meč vodi strani sudija. Kako njihovim zahtjevima nije udovoljeno, odlučili su na finalni meč poslati juniorski tim.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.