open-navfaktor-logo
search
Veliki posao
Multimilioner preuzima nekadašnjeg prvaka BiH?
Ovo će biti moja posljednja godina u Olimpiji i vjerujem da ćemo osvojiti još jednu titulu, potvrdio je Mandarić 
15.10.2018. u 09:32
get url
text

Milan Mandarić, multimilioner i vlasnik NK Olimpija iz Ljubljane, tokom posjete Banjoj Luci najavio je mogućnost ulaganja novca u FK Borac, a kako saznaju Nezavisne novine, velika je mogućnost da ugledni biznismen postane i većinski vlasnik Crveno-plavih.

Nekoliko puta u posljednjoj deceniji mediji su pisali da bi Mandarić mogao da postane vlasnik Borca, ali čini se da bi sada više nego ikada ta ideja mogla i da se realizuje. Kako je za Nezavisne rekao izvor sa Gradskog stadiona, u narednom periodu bi moglo da se očekuje donošenje novog Zakona o sportu, što bi i omogućilo ulazak investitora u klub.

Još jedna olakšavajuća okolnost je što aktuelna uprava kluba, predvođena predsjednikom Vicom Zeljkovićem, uveliko čisti stare dugove pa bi eventualnim dolaskom Mandarić zatekao koliko-toliko čistu finansijsku situaciju u Platonovoj ulici. Čelnici dva kluba pričali su o ovoj temi tokom posjete ekspedicije slovenačkog prvaka i, kako saznajemo, na ovu temu će biti održana još dva sastanka do kraja 2018.

- Bilo bi vrlo neozbiljno da već sada pričamo koliko je ovaj posao blizu realizacije, ali stvari idu u pravom smjeru. Javnost će sa svime biti upoznata na vrijeme - rekao je izvor iz kluba.

Mandarić je poznat kao veliki zaljubljenik u najvažniju sporednu stvar na svijetu, čak je u mladosti igrao fudbal. Poznat je po ulaganjima u razne fudbalske klubove, a bio je vlasnik belgijskog Charleroa, francuske Nice, engleskih Portsmoutha, Leicetera i Sheffield Wednesdayja, a 2015. je preuzeo Olimpiju iz Ljubljane, koja je prošle sezone osvojila duplu krunu u Sloveniji.

Dok se čeka realizacija ovako krupnog poduhvata, uskoro se može očekivati i dolazak nekoliko igrača iz Olimpije na pozajmicu u Borac.

- Sviđa mi se entuzijazam i energija ljudi u Borcu sa Vicom Zeljkovićem na čelu i ovo je samo jedan u nizu sastanak, uskoro će i oni biti naši gosti u Sloveniji. Prva konkretna pomoć Borcu će biti ustupanje igrača koji nemaju mjesta u našem prvom timu, ali sigurno posjeduju kvalitet. Također, postoji mogućnost da kroz određeni period uložim novac u ovaj klub - rekao je Mandarić tokom posjete Banjoj Luci, a od predsjednika Borca je, između ostalog, na poklon dobio crveno-plavi dres.

Da eventualno preuzimanje Borca nije prazna priča, najbolje govori to da će na ljeto 2019. napustiti Olimpiju.

- Ovo će biti moja posljednja godina u Olimpiji i vjerujem da ćemo osvojiti još jednu titulu, a vidjet ću šta ću dalje. Ulazio sam samo u klubove u kojima sam vidio dobar projekat i gdje sam vidio da mogu nešto dobro da napravim. Nedavno sam išao u Aston Vilu pošto su me zvali da im pomognem, ali nisam vidio sebe u tom projektu. Nadam se da će se izvući, jer to je veliki klub - izjavio je poznati biznismen.

Borac i Olimpija u subotu su odigrali i prijateljski meč, a prvak Slovenije na kraju je slavio sa 4:0. Iz tima iz Ljubljane najavili su i "revanš", koji će se igrati u Sloveniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.