open-navfaktor-logo
search
Analiza u studiju Arene Sport
Kutak za sporni trenutak: Želji nije dosuđen penal, gol Veleža iz ofsajda, Borac oštećen protiv Zrinjskog
Autor: Faktor
05.04.2024. u 20:50
get url
text
Haris Kaljanac
Haris Kaljanac
Elmir Pilav, potpredsjednik Komiteta za sudije i suđenje FSBiH, posmatrač suđenja Ognjen Valjić i bivši arbitar, sada sudijski ekspert u studiju Arene Sport Haris Kaljanac, komentirali su sporne situacije iz prethodnog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.
Na "meniju" su bile dvije sporne situacije sa meča Željo - Velež, te jedna sa utakmice Borac - Zrinjski.
Pilav, Valjić i Kaljanac složili su se da je sudija Elvedin Topozović propustio dosuditi penal za Željezničar u nadoknadi meča protiv Veleža, a nakon što su poslije kornera u šesnaestercu Rođenih u duelu bili Selimović i Gholami.
Sudijski eksperti složili su se da je arbitar iz Tuzle ispravno postupio u prvoj spornoj situaciji kada nije dosudio kazneni udarac nakon što je pao Krpić, a poslije čega su uslijedili žestoki protesti domaćih igrača.
U studiju je ustanovljeno i da je pogotku Veleža prethodio ofsajd Haskića koji je bio teško vidljiv golim okom, te da bi se u toj situaciji sigurno koristio VAR, što arbitri na Grbavici nisu imali na raspolaganju.
U analizi spornih situacija Pilav, Valjić i Kaljanac zaključili su da je sudija Ermin Sivac u 16. minuti meča Borac - Zrinjski propustio pokazati direktan crveni karton igraču gostiju Matiji Malekinušiću zbog namjernog udaranja Sebastijana Herere, odnosno nasilničkog ponašanja. Malekinušić je prošao samo sa javnom opomenom.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.