open-navfaktor-logo
search
11 utakmica bez pobjede
Kovač ostao bez posla u Wolfsburgu, "smijenio ga" Hrvat
Autor: Fena
17.03.2024. u 13:43
get url
text
Niko Kovač
Niko Kovač
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL
Bivši selektor Hrvatske Niko Kovač nije više trener njemačkog prvoligaša Wolfsburga, objavio je u nedjelju njemački klub na službenim stranicama, prenosi Hina.
Wolfsburg je jučer u utakmici 26. kola Bundeslige izgubio kod kuće od Augsburga 1:3 i nastavio katastrofalan niz od 11 utakmica bez pobjede.
Smjeni Kovača sa dva pogotka kumovao je hrvatski fudbaler Kristijan Jakić.
Izvršni direktor Marcel Schäfer obavijestio je 52-godišnjeg hrvatskog trenera o odluci u razgovoru u subotu navečer. Bivšeg njemačkog prvaka će napustiti i pomoćni treneri Robert Kovač i Aaron Briggs.
- U našem internom pregledu poraza od Augsburga i cjelokupne situacije, došli smo do odluke da prekinemo našu saradnju - objasnio je Schäfer.
- Žalimo zbog ovakvog razvoja događaja, ali ga smatramo nužnim dati ekipi novi impuls, kako bi se situacija stabilizirala. Željeli bismo izraziti svoju zahvalnost Niki Kovaču, njegovom bratu Robertu kao i Aaronu Briggsu te im poželjeti sve najbolje u njihovim ličnim i profesionalnim životima - kazao je Schäfer.
Kovač se pridružio VfL Wolfsburgu prije početka sezone 2022/23. Vodio je klub kroz 66 utakmica, a ostavio ga je na 14. mjestu prvenstvene tabele.
-.S našeg stajališta, posljednjih godinu i po karakterizirala je vrlo povjerljiva, profesionalna i prijateljska saradnja s timom, osobljem VfL-a – posebno, naravno, s Marcelom Schäferom, Jörgom Schmadtkeom i Sebastianom Schindzielorzom – i s ostalim donosiocima odluka u nadzornom odboru - rekao je Kovač.
- Zbog toga smo jako zahvalni. Naravno, ja sam kao glavni trener posebno razočaran što nismo uspjeli preokrenuti stvari, unatoč nekim obećavajućim znakovima. Ekipi, cijelom klubu i njegovim navijačima želimo sve najbolje do kraja ove sezone i dalje - dodao je hrvatski trener.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.