open-navfaktor-logo
search
Već se igrao
Koji klubovi su do sada osvajali Superkup BiH u fudbalu?
Autor: Faktor/Mondo
09.04.2024. u 19:57
get url
text
Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine najavio je, na jučerašnjoj sjednici, uvođenje Superkupa.
- Usvojen je prijedlog odluke o smanjenju broja klubova PLBIH sa 12 na 10 klubova sa početkom od takmičarske sezone 2025/2026, kao i prijedlog odluke o formiranju stalnog takmičenja pod nazivom Superkup FSBiH sa početkom od takmičarske sezone 2024/25. U okviru Superkupa FSBiH će se igrati jedna utakmica, i to između pobjednika PLBiH i osvajača Kupa BiH iz prethodne takmičarske sezone. Izvršni odbor FSBiH je na sjednici donio odluku o povećanju broja klubova Premijer omladinske lige BiH. Od naredne takmičarske sezone, 2024/25, ova liga će umjesto 14 brojati 16 klubova - saopćeno je, između ostalog iz FSBiH.
Za trofej bi se nadmetali osvajači prvenstva i Kupa BiH, po svim prilikama pred start nove takmičarske sezone. Međutim treba svakako podsjetiti da je ovakvo takmičenje već igrano u BiH, ali krajem prošlog vijeka.
Tada još nije postojala Premijer liga na nivou cijele BiH, do ujedinjenja je stiglo 2002. godine, a do tada je Superkup odigran četiri puta, podsjeća Mondo.
Prvi put se igrao 1997. godine, a do trofeja je stiglo Sarajevo, koje je u dvomeču bilo uspješnije od Čelika, stigavši do trofeja zbog gola u gostima. Na Koševu je bordo tim trijumfovao rezultatom 2:0, dok je na Bilinom polju poražen rezultatom 3:1, te mu je upravo taj jedan gol u Zenici bio dovoljan za trijumf.
U naredna dva izdanja bh. Superkupa igrala se samo jedna utakmica. 1998. godine do trofeja je stigao Željezničar, koji je rezultatom 4:0 nadigrao Sarajevo, dok je 1999. godine bordo tim u Superkupu ukrstio koplja sa visočkom Bosnom.
Poslije 2:2, pristupilo se penalima, koje je završeno rezultatkom 5:4 u korist Visočana.
Na kraju, u četvrtom izdanju Superkupa, sastali su se Brotnjo i Željezničar, koji je došao do drugog trofeja. Ponovo se, kao i u prvom izdanju, igrao dvomeč - U Čitluku je bilo 0:0, a na Grbavici 3:1.
Godinu dana kasnije, Željezničar je osvojio duplu krunu, pa mu je, odlukom Saveza, po automatizmu dodijeljen i trofej u Superkupu.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.