open-navfaktor-logo
search
Najvažniji momenti
Ko vam je ovo radio? FSBiH prije Zeljkovića nije imao predsjednika, a historijsku utakmicu u Tirani igrala je...
Strategija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine 2022.-2026. nazvana "Zajedno za sutra" koja je dostupna na web stranici krovne kuće našeg fudbala sadrži niz nebuloza.
14.09.2023. u 13:10
get url
text

Već nakon predgovora koji potpisuje Vico Zeljković i uvoda na stranici "fudbal širom N/FS-a BiH" (kao da se fudbal igra širom Saveza, a ne države), istaknuti su najvažniji momenti u historiji bh. fudbala.

Tako je na "vremenskoj crti" navedeno da je 1903. stigla prva fudbalska lopta u BiH (Mostar), dvije godine poslije je osnovan prvi klub (HKD Hrvoje), 1908. je odigrana prva fudbalska utakmica u BiH...

Od važnijih momenata istaknuta je 1945. kada je u Kraljevini Jugoslaviji osnovan FSBiH, Željo je 1985. igrao polufinale UEFA Kupa.

Dalje se navodi da je 1992. FSBiH aplicirao za članstvo u FIFA-i i UEFA-i, a tri godine poslije da je "FSBiH igrao prvu međunarodnu utakmicu protiv Albanije u Tirani".

Ispade tako da je selektor Fuad Muzurović okupio Ismira Pintola, Vedina Musića, Ibrahima Duru, Muhameda Konjića, Senada Begića, Nedžada Fazlagića, Esmira Džafića, Enesa Demirovića, Husrefa Musemića, Asima Hrnjića, Almira Turkovića, Saita Fazlagića, Amira Osmanovića da igraju pod zastavom FSBiH, a ne za grb i boje međunarodne priznate države Bosne i Hercegovine.

Već 1996. BiH postaje punopravni član FIFA-e, a 1998. FSBiH je postao punopravni član UEFA-e. Od 2002. "Premijer liga N/FSBiH se spaja s ligom Fudbalskog saveza Republike Srpske" (valjda obrnuto).

I to nije sve, FSBiH osim historijskog plasmana na Mundijal u Brazil 2014. godine, kao historijski trenutak izdvaja 2021. godinu kada je Vico (u dokumentu piše Viko) Zeljković izabran za prvog čovjeka FSBiH. Kao da prije njega niko nije bio u predsjedničkoj fotelji.

Strategiju pogledajte OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.