open-navfaktor-logo
search
Nagrada 50.000 dolara
Kenijac Kibet postao novi rekorder maratona u Istanbulu
U ženskoj kunkurenciji pobjedu je slavila Etiopljanka Hirut Tibetu
03.11.2019. u 14:42
get url
text

Kenijac Daniel Kipkore Kibet i Etiopljanka Hirut Tibebu pobjednici su 41. maratona u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na jedinom maratonu koji se trči na teritoriji dva kontinenata u muškoj konkurenciji slavio je Kibet koji je 42,195 kilometara istračao za 2 sata devet minuta i 44 sekunde.

Kibet je tako postao rekorder Istanbulskog maratona, a drugo mjesto danas je pripalo Etiopljaninu Yitayalu Antafu Zerihunu koji je od pobjednika bio sporiji 13 sekundi, a 12 sekundi iza njega kroz cilj je prošao i trećeplasirani Kenijac Peter Kwemboi.

U ženskoj kunkurenciji pobjedu je slavila Etiopljanka Tibetu sa vremenom 2.23.40. Drugoplasirana je bila njena sunarodnjakinja Tigist Abayechew, a na podijum se kao trećeplasirana popela i Kenijka Maurine Chepkemoi.

Pobjednici maratona u muškoj i ženskoj konkurenciji inkasirali su po 50.000 dolara.

Sponzor 41. Istanbulskog maratona bio je telekominukacijski gigant Vodafone, a pored glavne maratonske utrke održavaju se još tri utrke za rekreativce.

Na utrkama u Istanbulu učestvovale su hiljade sportista iz 106 zemalja, a svi trče pod sloganom "Istanbul je tvoj, trči, nemoj stati".

Za sigurnost na manifestaciji bilo je angažovano oko 7.000 policajaca, a 1.200 policajaca i direktor policije Istanbula učestvovali su u utrci s porukom da im je sigurnost građana prioritet u radu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.